Novinarka Slađana Gluščević izabrana za izvršnu direktorku Nezavisnog društva novinara Vojvodine 1foto (BETAPHOTO/NDNV/MO)

Novinarka Slađana Gluščević izabrana je za izvršnu direktorku Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) odlukom novog Upravnog odbora izabranog na današnjoj Skupštini NDNV u Novom Sadu.

Kako se naviodi su saopštenju NDNV, Gluščević ima dugogodišnji novinarski angažman u štampanim i internet medijima, osnivačica je i organizacije čiji su članovi eksperti za medije, poljoprivredu i fondove Evropske unije – Info centar za ruralni razvoj Agrosmart.

U novi Upravni odbor izabrani su Miloš Antić (konsultant sa bogatim iskustvom u razvoju organizacija civilnog društva, vođenju programa, zagovaranju i obuci na Zapadnom Balkanu), Natalija Marko (menadžerka ljudskih resursa sa bogatim iskustvom u različitim organizacijama i kompanijama), Jasmina Mihnjak (psihološkinja i glavna urednica portala Bebac.com), Maša Mitrović (projektna menadžerka, angažovana na programima razvoja u regionu Zapadnog Balkana) i Dejan Serdar (ekonomista sa dugogodišnjim menadžerskim međunarodnim iskustvom).

Za predsednika Upravnog odbora izabran je Miloš Antić.

Skupština NDNV danas je poverila još jedan mandat članovima Suda čast Nataliji Jakovljević (novinarki i urednici lokalnog portala “Magločistač” iz Subotice), Borisu Vargi (novinaru, politikologu, publicisti i nezavisnom analitičaru) i Stefanu Janjiću (novinaru, asistentu na Odseku za medijske studije na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu i uredniku portala „Fake News Tragačˮ).

Na Skupštini Udruženja usvojen je i novi Statut, koji je usklađen sa novom Strategijom NDNV usmerenom na jačanje standarda novinarske profesije i unapređenje položaja novinara i njihove bezbednosti, čiji je cilj da se bezbedi stabilnost NDNV u vremenu kada je novinarska profesija veoma ugrožena.

Slađana Gluščević poručila je da NDNV, kao najstarije nezavisno novinarsko udrženje na porstoru bivše Jugoslavije, još odlučnije nastavlja borbu za slobodno novinarstvo.

“NDNV je bio i ostao dosledan vrednostima građanskog društva, zbog čega je uvek bio izložen pritiscima vlasti, organizacija i pojedinaca nesklonih demokratskim vrednostima i idejama slobodnog i otvorenog društva”, istakla je Slađana Gluščević.

Nezavisno društvo novinara Vojvodine osnovano je 17. januara 1990. godine u Novom Sadu, u jeku političkih čistki koje je sprovodio režim Slobodana Miloševića u Vojvodini. Osnovano je kao strukovno udruženje za unapređenje novinarske profesije i zaštitu novinara od represivnog režima. Uprkos nebrojenim napadima, pretnjama i pritiscima tokom više od tri decenije delovanja, NDNV ne odstupa od svojih principa i borbe za prava novinara i novinarsku etiku, te izgradnju kritičke javnosti, ističe se u saopštenju NDNV.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari