Novinarke protiv nasilja: Kampanja protiv Skrozze da se zaustavi 1Foto: Medija centar

Grupa „Novinarke protiv nasilja prema ženama“ osudila je danas napade na novinarku Tamaru Skrozzu, kojima su se, kako je ocenjeno, priključile predsednica Vlade Ana Brnabić i savetnica predsednika Srbije za medije Suzana Vasiljević.

Novinarke u saopštenju podsećaju da su „sloboda mišljenja i izražavanja, kao i sloboda medija, garantovane Ustavom Srbije“.

„Pridružujemo se pozivu nedeljnika Vreme da se kampanja protiv koleginice Skrozza odmah zaustavi“, naglašeno je u saopštenju. Pri tome se citiraju ocene iz saopštenja Vremena da je „autorskim tekstom premijerke Ane Brnabić u Politici sramna kampanja podmetanja, neistina i napada na našu koleginicu, novinarku, dosegla vrhunac“.

Seriju sinhrnoziovanog dvonedeljnog targetiranja započela je medijska savetnica predsednika Republike Suzana Vasiljević, a nastavilo Regulatorno telo za elektronske medije kroz cinično prozivanje, a zapravo neuvijenu pretnju, citira se u saopštenju stav redakcije beogradskog nedeljnika.

Kako se ukazuje, na kraju je premijerka Brnabić „udarila pečat podmukloj hajci zastrašivanja i otvorenog progona naše koleginice“. Ocenjeno je i da je „rukopis napada sa pozicije moći na Tamaru Skrozza isti i prepoznatljiv“.

„Pozivajući, tobože na dijalog, cilj im je da profesionalno i moralno diskvalifikuju našu koleginicu“, konstatuje Vreme, „zbog njenog višedecenijskog profesionalnog rada u javnom interesu“. Posebno zbog „uporne borbe za slobodu medija, zahvaljujući kojoj je stekla ogroman ugled i priznanje, ne samo u Srbiji, već i u Evropi“.

„Još opasnije je što se ovom podmuklom kampanjom Tamara Skrozza dovodi u direktnu fizičku opasnost“, upozoravaju „Novinarke protiv nasilja nad ženama“, pozivajući se na saopštenje Vremena.

One se pridružuju i zahtevu da svi predstavnici vlasti, počev od premijerke, pa naniže, momentalno obustave podmuklu kampanju protiv Tamare Skrozza.

Podršku Tamari Skrozza potpisale su novinarke Ljubica Gojgić, Milica Kravić, Jovana Gligorijević, Petrica Đaković, Marjana Stevanović, Olivera Miloš Todorović, Mileva Malešić, Tamara Srijemac, Jovana Netković, Živana Šaponja Ilić, Sanja Pavlović, Nada Budimović, Miljana Nešković, Maja Čečen, Maša Mileusnić i Natalija Miletić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.