Novinarku Minu Delić policija optužuje da je organizatorka protesta u Senti 1Foto: Mina Delić (privatna arhiva)

“Policija me tereti da sam organizatorka blokade u Senti, koja je održana u subotu, 11. decembra, od 14 do 15 časova, na mostu u Senti”, izjavila je za Danas Mina Delić., novinarka, fotografkinja i ekološka aktivistkinja iz Sente.

Ona je rekla da je reč o do sada svekupuno dva ovakva slučaja u celoj Srbiji.

“Ovakve specijalne prijave dobile smo samo još jedna žena u jednoj drugoj maloj lokalnoj sredini i ja”, kaže Mina.

Ona smatra da je najverovatnije jedan od razloga za ovakvu prijavu i činjenica da je deo male ekološke grupe na društvenoj mreži Fejsbuk koja je osnovana pre godinu i po dana zbog seče šume u plavnom području naspram Sente, i da je “očigledno naljutila mnoge”.

Ova grupa je, inače, jednim postom pozvala Senćane na ekološki protest.

“Čini mi se da je odluka da se označim kao organizator potekla upravo odatle – da treba ugušiti svaki glas koji se ne uklapa u kolektivno ćutanje i da mora da se nađe to jedno ime, jedan lik, koji će biti ‘giljotiniran’ javno kao upozorenje ostalima”, ocenjuje Mina.

Novinarku Minu Delić policija optužuje da je organizatorka protesta u Senti 2
Protest u Senti, foto: Mina Delić

Podsetila je da su pojedini građani koji su učestvovali u blokadama i protestima širom Srbije dobili prekršajne prijave za nedozvoljeno zadržavanje na kolovozu, na osnovu Zakonu o bezbednosti saobraćaja na putevima.

Ova kazna je novčana u iznosu od 5.000 dinara, a građani imaju pravo da je plate u roku od osam dana, gde se ona umanjuje na sumu od 2.500 dinara ili da traže sudsko odlučivanje, napominje Mina i dodaje da se međutim, “niko drugi u celoj državi ne tereti da je organizator – reč je o članu 22. stav 1. tačka 2 Zakona o javnom okupljanju”.

U ovom Zakonu se navodi da će se “novčanom kaznom u iznosu od 100 – 150 hiljada dinara kazniti za prekršaj fizičko lice kao organizator ako pokuša ili održi okupljanje na mestu na kom okupljanje nije dozvoljeno”, “održi okupljanje bez prijave nadležnom organu” ili “pokuša ili održi okupljanje protivno rešenju kojim se ne dozvoljava održavanje javnog okupljanja”.

Delić je ocenila da se ni na jednom drugom okupljanju građana povodom skorašnjih dešavanja nije desilo da je svim učesnicima usledila prijava, i da joj je nakon razgovora u policiji rečeno da u toku sledeće nedelje svi mogu očekivati ove prekršajne prijave.

„Smatram da je ovo grubo kršenje građanskih prava na mirno i spontano okupljanje. Nadalje, ovo je vrlo očigledan vid zastrašivanja i kažnjavanja naroda, posebno u malim sredinama. U našoj maloj uspavanoj lokalnoj zajednici nikad se ništa ne dešava, niko nikad ne diže svoj glas čak ni onda kad su njihova prava vrlo jasno i ozbiljno ugrožena, čak ni onda kad ljudima ‘gori pod nogama’. Sve se trpi i na sve se ćuti. A kad se progovori, to je uglavnom kada treba napasti ono malo ljudi koji žele da se bore za javni interes, za interes svih nas, a to je u ovom konkretnom slučaju – zaštita životne sredine”, smatra Mina.

Novinarku Minu Delić policija optužuje da je organizatorka protesta u Senti 3
Protest u Senti, foto: Mina Delić

Prema njenim rečima, ovo nije slučaj samo Sente, nego i drugih malih lokalnih sredina.

“Male sredine su izložene značajno većim pritiscima, uplašeni, ućutkani, daleko su od očiju javnosti i medija. A upravo u malim mestima krije se istinska snaga, jer zemlja ne treba da se brani samo iz Beograda. Ona se brani lokalno – treba svako sa svojim komšijama da brani svoj komad zemlje, šume i neba”, napominje Delić.

Selaković: Pritisci i pretnje osobama koje su označene kao organizatori

Građanske inicijative kao organizacija koja već 25 godina pruža podršku i zaštitu građanskim aktivistima, u kontaktu je sa velikim brojem učesnika protesnih blokada širom Srbije.

Bojana Selaković iz Građanskih inicijativa kaže za Danas da je ova organizacija zabeležila veliki broj prekršajnih kazni za učešće u blokadama po više osnova, ali i pritiske i pretnje osobama koje je policija označila kao organizatore ovih okupljanja, posebno u manjim mestima.

“Trenutno radimo na prikupljanju svih podataka u cilju podnošenja pritužbi Zaštitniku građana i drugim domaćim i međunarodnim institucijama”, navodi Selaković.

Dodaje da, svima koji se jave, biće obezbeđena podrška advokata za sudske procese, a ova organizacija radi i na obezbeđivanju fonda za refundaciju i plaćanje kazni i sudskih troškova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari