Novinarska udruženja ne prihvataju novac ministarstva 1Foto: Medija centar

Novinarska i medijska udruženja (NUNS, NDNV, ANEM, Lokal pres i AOM) odlučila su da ne prihvate novac koji im je dodeljen na konkurisima Ministarstva kulture i informisanja, jer smatraju da je „konkurs bio u potpunosti nelegitiman i što su o dodeli sredstava odlučivali nestručni i nekredibilni ljudi sa jasnom političkom agendom“.

Novinarska i medijska udruženja u zajedničkom saopštenju ukazuju da rade u veoma teškim uslovima i neprijateljskom okruženju, o čemu svedoče i brojni međunarodni izveštaji.

Uprkos tome, odluku da ne prihvate novac koji im je dodeljen na konkursima Ministrarstva donela su u znak „protesta zbog toga što se katastrofalna praksa konkursnog sufinansiranja sa lokalnog nivoa preselila na republički“.

Taj potez tumače i „kao izraz solidarnosti sa svim onim kvalitetnim i profesionalnim medijima i medijskim projektima koji nisu, zbog političke nepodobnosti, dobili novac na konkursu“.

Prema saopštenju, konkurs su obeležile brojne nepravilnosti i nezakonitosti, od postupka i procedure izbora i rada članova konkursnih komisija, do toga da je novac građana namenjen javnom interesu otišao u najvećoj meri u medije bliske vlasti koji rade potpuno suprotno javnom interesu.

Novinarska i medijska udruženja smatraju da su o tome pretežno odlučivali „predstavnici fantomskih udruženja povezanih sa vlašću i anonimni ‘medijski stručnjaci'“.

U saopštenju NUNS, NDNV, ANEM, Lokal pres i AOM podsećaju da su pre nekoliko dana zbog ovog, najnovijeg skandala u izvedbi Ministarstva kulture i informisanja zahtevali smene ministra Vladana Vukosavljevića i državnog sekretara Aleksandra Gajovića.

To je, kako napominju, jedini logičan potez Vlade Srbije, ukoliko zaista iskreno želi da uđe u dijalog sa novinarskim i medijskim udruženjima o izradi nove medijske strategije, ali i rešavanju brojnih drugih medijskih gorućih problema, a upravo je zloupotreba konkursnog sufinansiranja jedan od njih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari