Novinarska udruženja osudila izveštavanje medija koji su prikazivali telo Mateja Periša: Glad za hororom alarmantna, tabloidi to obilato koriste 1foto FoNet

Način na koji su domaći tabloidi izveštavali, prenoseći jučerašnje uznemirujuće snimke i fotografije beživotnog tela izvučenog iz vode, nedopustiv je, a spekulacijama i nagađanjima da se radi o nestalom Splićaninu Mateju Perišu, dok ta mogućnost još nije bila potvrđena, pojedine novine i portali su prekršili osnovne odredbe Kodeksa i elementarne etičke norme, saglasna su novinarska udruženja i nadzorna tela.

Olivera Milošević, potpredsednica Udruženja novinara Srbije (UNS) kaže za Danas da osim što tabloidi u sličnim situacijama “prevrše svaku meru”, oni iznova pokazuju da uvek mogu “da dotaknu i neko novo dno”.

– Ponovo je kratkoročni interes, klikbejt, pogazio etiku i naneo dugoročnu štetu profesiji, koja je ionako na krhkim nogama i nepovratno gubi poverenje javnosti. I nažalost, nije samo nepoverenje problem već se ovakvim „orgijanjem“ nad žrtvom novinarstvo percipira kao neka krvožderna profesija, a novinari generalizuju kao beščasne osobe lišene ljudskih vrednosti i empatije. Praktično, ispaštamo svi, kaže Milošević.

Ipak napominje, najviše ispašta porodica žrtve, koja “mesecima prolazi kroz nezamislive muke”.

– I onda, taj tračak nade da vam je dete kojim čudom živo, osim pretužne vesti da je nađeno telo, vi ranu zasolite tako što objavite video, fotografije kao i užasnim detaljisanjem. Ujedno je time narušeno i dostojanstvo tog nesrećnog mladića, a pravo na privatnost makar u tragediji, odavno je narušeno mesecima unazad. Javnost, koja je Matejev nestanak bukvalno ožalila, bespotrebno je uznemirena, ali užasno zabrinjava interesovanje i broj pregleda tih sadržaja. To govori o gladi za hororom koja je alarmantna i čini se raste kod nas. Tabloidi su tu glad podstakli i obilato je koriste, što je opasna pojava i nema veze sa novinarstvom, jasna je Milošević.

Savet za štampu saopštio je danas da je, objavljivanjem fotografija tela mladića, koje je nekoliko meseci bilo u vodi i nepotvrđenih navoda iz istrage, više dnevnih listova i portala prekršilo Kodeks novinara Srbije i uznemirilo javnost.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) reagovalo je istog dana i naglasilo da je izveštavanje pojedinih redakcija o preminuloj osobi etički nedopustivo u profesionalnom novinarskom poslu.

“Nezavisno udruženje novinara Srbije najoštrije osuđuje današnje izveštavanje tabloida o preminuloj osobi čije telo je pronađeno u Dunavu. Nagađanje o identitetu preminulog, a naročito objavljivanje fotografija i video zapisa sa lica mesta je etički nedopustivo u profesionalnom novinarskom poslu. Takođe, predstavlja i najozbiljnije kršenje Kodeksa novinara Srbije”, navodi NUNS.

Iz tog udruženja podsećaju novinare i redakcije da je, prema Kodeksu novinara Srbije, novinar dužan da poštuje privatnost, dostojanstvo i integritet ljudi o kojima piše.

“Prilikom izveštavanja o nesrećama i krivičnim delima, nije dozvoljeno objavljivanje imena i fotografija žrtava i počinilaca koje ih jasno identifikuju. Takođe, nije dozvoljeno ni objavljivanje bilo kakvih podataka koji bi indirektno mogli da otkriju identitet bilo žrtve, bilo počinioca, pre nego što nadležni organ to zvanično saopšti – stoji u Kodeksu novinara Srbije”.

“Dalje, novinari i urednici naročito treba da izbegavaju spekulacije i prenošenje nedovoljno proverljivih stavova u izveštavanju o nesrećama i tragedijama u kojima ima stradalih ili su teško pogođeni materijalni i drugi interesi građana. I na kraju, izveštavanju o događajima koji uključuju lični bol i šok, novinar je dužan da svoja pitanja prilagodi tako da odražavaju duh saosećanja i diskrecije”, podseća NUNS.

Oni su pozvali novinare i urednike da o pomenutom i sličnim događajima izveštavaju “etički, u skladu sa profesionalnim standardima”. takođe su pozvali redakcije koje su objavile uznemirujuće fotografije i snimke da ih uklone, kao i da tekstove prilagode profesionalnim standardima, “jer je ljudsko dostojanstvo važnije od profita”, objasnili su iz NUNS-a.

MUP: DNK analizom potvrđeno da je telo Periševo

Ministarstvo unutrašnjih poslova danas je saopštilo da je DNK analizom utvrđeno da beživotno telo koje je izvučeno iz Dunava zapravo jeste Matej Periš, splitski mladić koji je nestao u Beogradu dan pred novogodišnju noć.

„Prema preliminarnom nalazu obdukcije smrt je nastupila nenasilnim putem“, navedeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari