Eonomista u penziji, poreklom Piroćanac, Aleksandar Cvetković koji živi u Mataruškoj banji posle 42 godine od zabrane, objavio je svoju knjigu „Poruka čoveku i čovečanstvu“.

Knjiga je 1967. godine odlukom Okružnog suda u Pirotu zabranjena i spaljena. U obrazloženju suda piše da je Cvetkovićeva knjiga zabranjena zato što sadrži „izopačena, alarmantna i lažna tvrđenja koja mogu izazvati uznemirenje građana i ozbiljno ugroziti javni red i mir, da sadrži elemente neprijateljske propagande i da nije zasnovana na marksističkim naučnim osnovama“.

– Zabranili su knjigu zato što, navodno, glorifikujem kinesku kulturnu revoluciju i Mao Cedunga. Pisao sam, pored ostalog, i o Kulturnoj revoluciji u Kini i istakao da čovečanstvo ne bi imalo ništa protiv nje da je ona humanistička i da je Mao Cedung treba usmeriti ka humanističkom društvu. Prema mišljenju suda, ta moja tvrdnja bi ugrozila javni red i mir. Na mojoj strani je bio sudija porotnik Mile Daskalović, ali ostale sudije-porotnici nisu tako mislili i knjiga je zabranjena i spaljena – priseća se sedamdesetpetogodišnji Cvetković, srećan što je njegova knjiga na osnovu sačuvanog rukopisa ponovo ugledala svetlo dana i što je pre dve godine ovaj isti sud ukinuo ranije rešenje o zabrani i njega rehabilitovao.

On je tada zbog političke nepodobnosti dobio otkaz u Školi za kvalifikovane radnike u Pirotu u kojoj je radio kao nastavnik. Radio je potom u prosveti u Uroševcu, a posle završenog Ekonomskog fakulteta u Prištini, penziju je stekao u Kraljevu gde je radio na železnici. Posle penzionisanja preselio se u Matarušku banju gde živi.

Knjiga je promovisana u Pirotskoj gimnaziji čiji je bio đak. O njoj su govorili profesor filozofije i sociologije ove škole Zoran Kostić i publicista Tomislav G. Panajotović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari