Proteklih meseci na licitaciji je u opštini Bojnik, na jugu Srbije, u zakup dato 375 hektara poljoprivrednog zemljišta, a početkom naredne godine biće ponuđeno novih 600 hektara oranica od kojih su mnoge davno napuštene. Ovde, u stvari, nameravaju da zainteresovanim licima i kolektivima daju u zakup svaki pedalj društvenog poljoprivrednog zemljišta, odnosno 2.228 hektara.

– Zadovoljni smo dosadašnjom akcijom i zato se nadamo da će svi koji su uzeli zemljište, ili će to uskoro učiniti, imati dovoljno energije i kapitala da ga racionalno koriste – kaže dr Miomir Ljubić, predsednik Opštine Bojnik.

U malenoj, nerazvijenoj opštini Bojnik, najveći deo od 2.228 hektara društvenog poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu je dve propale poljoprivredne firme – PIK Pusta reka i PIK Kosančić. Među zakupcima ima poznatih firmi, a najveće površine, oko 75 hektara, zakupio je kruševački Rubin, koji namerava da gradi savremene zasade vinograda.

U lokalnoj samoupravi očekuju da će od dosadašnjeg zakupa, koji iznosi od nekoliko hiljada do desetak hiljada dinara po hektaru, uspeti da inkasiraju oko dva miliona dinara, što je za skroman budžet ovoga kraja značajna stavka. Akcija će biti nastavljena i naredne godine kada će biti ponuđeno novih 600 hektara prvoklasnih, ali zapuštenih oranica.

Razvoj agrara i sela, ali i obnavljanje prilično zapostavljene infrastrukture, biće prioriteti lokalne samouprave, jedna je od ocena sa poslednje sednice SO Bojnik. U svim većim mestima trebalo bi da započne gradnja seoskih vodovoda i asfaltiraje ulica, a očekuju pomoćMinistarstva poljoprivrede.

Višegodišnje propadanje

Privreda Bojnika godinama je u lošem stanju, a privatizacija praktično nije ni počela. Zbog propasti fabrika, stotine radnika je ostalo bez posla. Potencijalnim investitorima mesecima nude potpuno besplatno zemljište sa kompletno uređenom infrastrkuturom kako bi što brže bili sagrađeni manji industrijski pogoni i otvorila nova radna mesta, ali za sada nema zainteresovanih poslovnih partnera. Iako to, kako kažu u Bojniku, nije njihovo izum, smatraju da će ta mera biti dovoljno atraktivna za buduće investitore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari