Novo otkriće u Viminacijumu, zgrada komande VII Klaudijeve legije 1Foto: Beta/Arheološki institut

U Vinacijumu su u toku radovi na istražvanju zgrade komande (Principijum) rimske VII Klaudijeve legije koja je bila stacionirana u tom antičkom gradu, saopštio je istraživački tim koji predvodi direktor Arheološkog instituta doktor Miško Korać.

Prema inicijalnim iskopavanjima i rezultatima geofizičkih snimanja objekat je dimenzija od najmanje 70 x 50 metara (ukupne površine preko 3.500 kvadratnih metara). Do sada je istraženo oko 800 kvadratnih metara.

U objektu su bile kancelarije oficira, oružarnice, svetilište, prostor u kome se čuvala legijska blagajna, kao i prostorija u kojoj su čuvane zastave i insignije – simboli legije. Unutar zgrade otkriveno je više od 40 prostorija.

U jednoj od prostorija nakon uklanjanja krovnog šuta pronadjeno je više komada oružja i oštećene vojne opreme. U istoj prostoriji pronađena je ostava od 120 primeraka srebrnog novca (denari i antoninijani) medju kojima dominiraju primerci vojnih careva III veka, pre svega Galijena, Klaudija II i Aurelijana.

Novo otkriće u Viminacijumu, zgrada komande VII Klaudijeve legije 2
Foto: Beta/Arheološki institut

Moguće da je na ovom mestu bila kancelarija jednog izuzetno važnog službenika visokog ranga poznatom po spisu Notitia Dignutatum sa kraja 4. veka pod imenom „comes sacrarum largitionum“.

Legionari su bli izuzetno dobro plaćena kategorija stanovništva. Primali su platu (stipendiarum) tri puta godišnje: 1. januara. 1. maja i 1. septembra. Plata se obračunavala u sestercijima a najčešće primana u srebrnim denarima.

Plate su u vreme Caesara i Augustusa bile 900 sestercija godišnje (za jedan sestercij mogla su da se kupe tri magarca), u vreme Domitian 1.200 sestercija, u vreme Septimiusa Severusa 2.400 sestercija a u vreme Maksimusa Trasksa (235. godina) 7.200 sestercija.

Služili su vojsku od 16, 20 ili 25 godina u zavisnosti pod kojim su imperatorom obavljali profesionalnu vojnu službu. Posle odsluženog profesionalnog vojnog roka dobijali su tzv veteransku apanažu 20.000 sestercija odnosno 5.000 denara kao i veći poljoprivredni posed po pravilu u pograničnim provincijama kako bi se na taj način imala i kontrola nad graničnim provincijama.

Iz principija je legat (komandant legije) upravlja akcijama rukovodi rimskim jedinicama, pešadijskim i konjičkim. Rimska legija je imala oko 5.500 legionara. Bila je podeljena na 10 kohorti, svaka kohorta imala je po 480 legionara a deseta kohorta je bila brojnija i imala je 800 legionara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.