Na nebu će svetleti laseri umesto raketa: Novogodišnji vatromet u Novom Sadu i Nišu preskočen ove godine 1Foto: pixabay / JillWellington

Novogodišnji vatromet u nekim gradovima Srbije u prvim sekundama 2024. godine ipak neće zasjati. Pojedine lokalne samouprave taj novac će preusmeriti u humanitarne svrhe poput Niša, a druge će opet, kao u Novom Sadu, vatromet zameniti laserima i specijalnim efektima.

Poslednjih par godina, kako se približe praznični dani, novogodišnji vatromet trpi ozbiljne kritike na društvenim mrežama.

Šire se akcije za ukidanje vatrometa na gradskim trgovima i ove godine, one su postigle opipljivije rezultate, od tri najveća naša grada, dva su već odustala od vatrometa.

Akcija zabrane bacanja petardi tokom praznika kako bi se skrenula pažnja javnosti na probleme dece sa autizmom i smetnjama u razvoju proširena je u nekim sredinama i na zabranu vatrometa.

Sem što smeta osetljivim grupama ljudi, stručnjaci kažu da eksplozije i efekti koje proizvode vatrometi kod kućnih ljubimaca uzrokuju srčane udare, mučninu, anksioznost i druge komplikacije, jer njihov strah proizilazi iz činjenice da ne razumeju odakle glasni zvukovi dolaze.

Tako su iz Evropske prestonice kulture, nakon informacije novosadskog gradonačelnika Milana Đurića da vatrometa neće biti, saopštili da postavljaju nove standarde „uz svetlosne instalacije na Tesla – svetlosnoj galeriji i svetlosnim specijalnim efektima i materijalima koji su biorazgradivi“.

Novi Sad će zbog toga, vrhunac novogodišnje noći doživeti uz lasere, a ne rakete.

Đurić je napomenuo da vatrometa neće biti 31. decembra i 13. januara, ali da to nije zbog predloga pojedinih inicijativa, nego je ranije tako odlučeno.

Kako je dodao, „ovo što imamo kao vatromete su sada samo neki privatni aranžmani na koje ne možemo da utičemo“.

Podsetimo, pokret Bravo i Udruženje za zaštitu životinja SPANS zatražili su da dva i po miliona dinara planiranih za vatromet se prebaci za potrebe napuštenih životinja.

Na nebu će svetleti laseri umesto raketa: Novogodišnji vatromet u Novom Sadu i Nišu preskočen ove godine 2
Foto: Evropska prestonica kulture

„Srpska Atina bila je prvi grad u državi koji je za Srpsku novu godinu, 2017. godine, ukinuo tradicionalni vatromet. Po dobijanju još jednog prestižnog priznanja, Unesko kreativni grad u kategoriji novih i digitalnih medija, Novi Sad se opredelio i da 31. decembra 2023. ponoć dočeka sa specijalnim efektima, a ne vatrometom“, naveo je Đurić.

Šta će biti sa novcem koji je planiran za vatromet još se ne zna, jer tender u Novom Sadu još nije obustavljen.

Na jugu Srbije, na inicijativu Udruženja „PIT“, Grad Niš će Novu godinu dočekati bez velikog vatrometa, a novac namenjen za njegovu kupovinu biće dodeljen u humanitarne svrhe, videće se još na koji način.

Odluka je doneta na sastanku koji je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski imala sa članovima Udruženja „Pit“ koje se bavi zbrinjavanjem napuštenih i povređenih životinja i koje svake godine organizuje akciju „Stop petardama“.

„Ovom prilikom pozivamo i sve ostale gradove da slede primer našeg Niša“, napisali su iz ovog udruženja na društvenim mrežama.

Grad Kragujevac je još 2021. godinu dočekao bez vatrometa. Inicijativu su pokrenuli Kragujevčani putem društvenih mreža i tako inicirali da se novac taj novac preusmeri za lečenje bolesne dece.

Putem ukidanja vatrometa očekuje se da krenu još neki gradovi u Srbiji, ali biće i onih koji to sigurno neće učiniti, poput Beograda, čiji su čelnici već najavili da će „čaroliju novogodišnje noći upotpuniti i nezaboravni svetlosno-pirotehnički spektakl na nebu iznad Save“.

– U poslednjim minutima 2023. godine na Kuli Beograd biće emitovana specijalna novogodišnja projekcija praćena igrom moćnih lasera, da bi nakon sada već čuvenog odbrojavanja poslednjih 10 sekundi usledio veličanstveni vatromet sa najviše zgrade u regionu, ali i sa novobeogradske obale Save, Starog savskog mosta i Gazele – rekli su organizatori novogodišnje noći u prestonici.

U Novom Sadu novogodišnji vatromet je svaku noć

Vladimir Jovanović iz neformalne grupe građana „Dva minuta tišine“ koji su se prošle nedelje okupili u centru Novog Sada kako bi skrenuli pažnju na štetnost petardi, kaže da pozdravlja ovu odluku grada, ali da mu je žao što nije došla ranije.

– Kao neko ko se bori protiv eksplozija svih vrsta drago mi je da nećemo imati vatromet, a druga je tema gde će ti novci sada završiti. Meni je krivo što mi kao grad koji voli da se hvali da prednjači u nekim stvarima, nismo to uradili među prvima, nego smo tako čuli pre par godina za Kakanj koji je ukinuo vatromet, posle je to uradio Kragujevac i tako redom – rekao je Jovanović.

Na nebu će svetleti laseri umesto raketa: Novogodišnji vatromet u Novom Sadu i Nišu preskočen ove godine 3
Foto: BW/Todor Milivojević

Kako dodaje, Novi Sad, noću često zna da „zaliči na Bejrut“, jer se vatrometi ispaljuju ko kad i sa kog mesta poželi. Nekad je u Novom Sadu vatromet bio dva puta godišnje, za Novu godinu i Zmajeve dečje igre i to je bio događaj.

– Mi u Novom Sadu imamo vatromet svakih sedam sekundi, jer čim neko nešto slavi ili otvara neku radnju, ispaljuje rakete. Mora da se poštuje zakon koji jasno propisuje kada i gde može to da se koristi. Kako ljudi da se odmore ako svako veče imamo eksplozije, kako je deci sa autizmom ili starijim sugrađanima koji imaju problema sa zdravljem. Na kraju, kako je našim kućnim ljubimcima, psima, koji čuju nekoliko puta bolje nego mi – nastavio je Jovanović.

Zagreb odustao od vatrometa uz još 44 grada i opštine

U novogodišnjoj noći čak 44 grada i opštine u Hrvatskoj, među kojima je i Zagreb, neće imati vatromet, piše Jutarnji list. Već će ga zameniti ekološkim i atraktivnim svetlosnim senzacijama, kako bi se od negativnih posledica zaštitile životinje i priroda.

S obzirom da Hrvatska ima 428 opština i 127 gradova pridruživanje ovoj ideju, napominje Jutarnji, ide sporo, ali se kreće.

Mediji pišu i kako je u Holandiji čak 16 opština najavilo da će u 2024. godine ući bez svetlosno-zvučnog spektakla. U Slovačkoj su od ove godine potpuno zabranili prodaju i upotrebu pojedinih pirotehničkih proizvoda, ali i organizovanje vatrometnog spektakla.

Pre nešto više od pet godina, italijanski grad Kolekio, pohavlio se kako će ubuduće tokom proslave Nove godine brinuti o osteljivom delu stanovništva i kućnim ljubimcima, pa su među prvima počeli da koriste „tihe vatromete“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari