Kragujevac bez vatrometa za doček, pet miliona dinara za lečenje dece 1Kragujevac Foto: Wikipedia

Grad Kragujevac ispratiće staru i dočekati Novu godinu bez vatrometa. Inicijativu su pokrenuli Kragujevčani putem društvenih mreža, ali i tokom javne rasprave o Nacrtu budžetu grada za 2021. godinu, i tako inicirali odluku o neodržavanju vatr ometa vatrometa, a da se novac preusmeri za lečenje bolesne dece.

-Mi smo kao grad dobili veći broj inicijativa da se sredstva namenjena proslavi Nove godine preusmere za lečenje bolesne dece. U ovom budžetu nisu planirana velika sredstva za tu namenu, samo za vatromet i eventualno zanavljanje dela rasvete po gradu 1,1 milion dinara, kazao je gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić.

Budžet, međutim, dodao je, jasno precizira na koji je način moguće trošiti sredstva i nema instrumenta da taj novac u ovom trenutku bude preusmere.

Ali planiran za proslavu Nove godine, svakako, prema Dašićevim rečima, neće biti utrošen i biće „deo sredstava koji je grad u budžetu planirao za lečenje dece“.

-Smatram da ovo nije godina koju je potrebno previše slaviti. Ovo je godina borbe, kada moramo da budemo jedinstveni, a deo te jedinstvenosti svakako jeste i briga o najmlađima i najugoženima koji boluju od retkih bolesti i kojima samo tako možemo da pomognemo. Rešili smo da inicijative sugrađana prihvatimo i da za tu namenu odvojimo pet miliona dinara u budžetu grada Kragujevca za narednu godinu. Na taj način omogućićemo adekvatno lečenje dece koja ne mogu da ostvare to pravo preko Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, poručio je Dašić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari