Novopazarac osuđen za terorizam traži premeštaj u Srbiju 1Mevlid Jašarević tokom napada na Ambasadu SAD u Sarajevu Foto: EPA/STR

Novopazarac Mevlid Jašarević, koji je u Bosni i Hercegovini osuđen na 15 godina zatvora zbog terorističkog napada na ambasadu Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu, zatražio je da ostatak kazne odsluži u Srbiji, preneli su brojni mediji.

Jašarevićev zahtev pravosudni organi Srbije su odbili zbog čega se njegov advokat žalio, a on sam pisao je predsedniku Aleksandru Vučiću.

U zahtevu za premeštaj navedeno je da je Jašarević državljanin Srbije, a ne BiH, kao i da želi da bude premešten kako bi bio bliže porodici koja je u Novom Pazaru, uz to da supruga i sin nisu mogli da ga posećuju tokom epidemije korona virusa.

Njegovi zastupnici smatraju da u Bosni i Hercegovini, s obzirom na krivično delo za koje je osuđen, ne bi dobio ni dana skraćenja kazne, dok bi u Srbiji kazna mogla da mu bude smanjena.

“On se potpuno resocijalizovao, a i raskrstio je sa svojim pređašnjim uverenjima”, kazao je njegov advokat Senad Dupovac.

Apelaciono veće Suda BiH osudilo je krajem 2013. Jašarevića na 15 godina zatvora zbog napada na američku ambasadu u Sarajevu, počinjenog 28. oktobra 2011.

Jašarević je tog dana ispalio 105 metaka i teško, u obe noge, ranio policajca Mirsada Velića. Onesposobljen je snajperskim hicem pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, a potom uhapšen.

Prethodno je Jašaravić, kao pripadnik vehabijskog pokreta, više puta boravio u Gornjoj Maoči, koja se smatra sedištem vehabija u BiH.

Trenutno izdržava kaznu u državnom zatvoru u Vojkovićima, na području Istočnog Sarajeva.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari