Novosađani znaju gde je, ali ne znaju šta je Kineska četvrt 1Foto: Cinema City

Nekadašnji prostor industrijskog kompleksa „Petar Drapšin“, poznatiji kao Kineska četvrt, iako samo po nazivu prepoznatljiva, za većinu Novosađana i dalje nema jasnu identitesku odrednicu.

Ovo je jedan od zaključaka istraživanja koje je Ninamedia research sprovela na teritoriji Grada Novog Sada, od 24. jula do 9. avgusta ove godine, na reprezentativnom uzorku od 803 ispitanika, a koje se odnosilo na informisanost i stavove građana Novog Sada o ovom devastiranom prostoru na jednoj od najatraktivnijih lokacija u Novom Sadu.

Zahvaljujući osvajanju dve evropske titule, za omladinsku prestonicu i prestonicu kulture, prostor nekadašnjeg industrijskog kompleksa „Petar Drapšin“ u Novom Sadu pozicioniran je u medijima kao jedan od najznačajnijih infrastrukturnih projekata. U prilog tome može da ide i činjenica da su od oktobra 2016. godine, od kada se Youth creative polis pominje zajedno sa Fondacijom „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“ u štampanim i elektronskim medijima, ova dva pojma pomenuta čak 485 puta, što implicira da je povećana informisanost građana.

Otuda, ne čudi što je na pitanje da li su čuli za tzv. Kinesku četvrt, 75 odsto Novosađana odgovorilo potvrdno. Međutim, ispitanici koji su čuli za ovaj prostor pod tim nazivom, njih 59 odsto nije ga posetilo u poslednjih godinu dana, nešto više od četvrtine posetilo ga je više puta, a 15 odsto samo jednom.

Kada su u pitanju asocijacije na Kinesku četvrt u Novom Sadu, gotovo 63 odsto ispitanika nije znalo da odgovori na to. Od toga, 44,9 odsto ispitanika ne zna da navede nijednu asocijaciju, dok 17,6 odsto navodi kao odgovor Kineze (kinesko naselje, hranu, garderobu, prodavnice). Oko 3,7 odsto navodi odgovor „zapušteno, prljavo“, 3,3 odsto žurke, a samo 5,9 odsto tzv. Kinesku četvrt dovodi u vezu sa kulturnim dešavanjima. Asocijacije sa zanatlijama iznelo je 3,4 odsto Novosađana, pa otuda i ne čudi što 82,4 odsto građana nikada nisu koristili usluge majstora iz tzv. Kineske četvrti.

Kada su procenjivali trenutno stanje i tehničku bezbednost objekata u nekadašnjem industrijskom kompleksu „Petar Drapšin“, 92,7 odsto ispitanika dalo je nedovoljnu ocenu ili ocenu manju od pet. Skoro polovina od tih ispitanika istakla je da objekti u Kineskoj četvrti nisu u najboljem stanju.
Da je postojeće objekte potrebno renovirati, adaptirati za omladinski sektor, kulturne i kreativne sadržaje, ali sačuvati postojeći arhitektonski identitet industrijskog nasleđa, smatra čak 64,6 odsto građana Novog Sada. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari