Novosadska kritična masa upozorava na manjak biciklističkih staza u centru 1foto FoNet Aleksandar Barda

Novosadska Kritična masa održaće se danas, okupljanje je od 17 časova u Limanskom parku, a vožnja se završava na Keju žrtava racije, kod spomenika Porodica.

Kako najavljuje Novosadska biciklistička inicijativa (NSBI), organizator Kritične mase, cilj vožnje je ukazivanje na nedostatak biciklističke infrastrukture u širem centru Novog Sada, višedecenijski i nikada rešen problem.

„Ovo se prvenstveno odnosi na Jovana Subotića, Kisačku, Šafarikovu, Bulevar Mihajla Pupina i Temerinsku. Ovaj potez ulica predstavlja koridor koji spaja centar grada sa naseljima Podbara, Salajka te dalje sa Klisom. Međutim, pomenute ulice u užem centru grada nemaju ni metar biciklističke staze. Biciklisti koji se odluče da dođu u centar grada ili im je to samo usputna tačka do drugih delova grada poput Limana ili Grbavice radije biraju dužu putanju preko keja ili rizikuju da dobiju kaznu prolazeći kroz pešačku zonu jer baš nju vide kao jedino bezbedno mesto za svoje kretanje – iako je zabranjena za bicikliste“, poručuje NSBI.

Aktivisti NSBI ukazuju na fokus koji gradski urbanisti u širem centru grada, na štetu pešaka i biciklista, stavljaju na motorna vozila. Zato u širem centru ima mnogo gužvi i zakrčenja, intenzivnog saobraćaja i zagađenja, umesto logičnog poteza – da se saobraćaj rastereti.

„Ukoliko ulice u urbanim sredinama planiramo za motorni saobraćaj, izvesno je da će građani birati automobil kao prevozno sredstvo. Više automobila znači i više saobraćajnih gužvi, duže vreme putovanja, veći stres i zagađenje. Izgradnjom adekvatne i bezbedne biciklističke infrastrukture i davanjem prednosti biciklistima u odnosu na motorni saobraćaj, kao i favorizacijom bicikla kao prevoznog sredstva, smanjuju se saobraćajne gužve, a time se smanjuje i zagađenje“, navodi se u najavi Kritične mase.

U vožnji mogu da učestvuju svi građani i građanke na biciklu ili na drugom prevoznom sredstvu koje promoviše održivi saobraćaj. Biciklisti će iz Limanskog parka krenuti duž Narodnog fronta i Ive Andrića kroz Ulicu Cara Dušana. Potom se Hajduk Veljkovom i Bulevarom kralja Petra I izlazi na Kisačku i Temerinsku ulicu, na Put šajkaškog odreda i Bajči Žilinskog.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari