Novosadski aktivisti najavili nove proteste ako policija ne procesuira batinaše 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

Aktivisti ekoloških pokreta iz Novog Sada najavili su danas da lokalne vlasti mogu da očekuju nove proteste za pet dana, ukoliko novosadska policija ne identifikuje i ne procesuira po hitnom postupku predstavnike privatnog obezbeđenja Intersec koji su se tokom protesta protiv usvajanja Generalnog urbanističkog plana fizički obračunali sa okupljenim građanima i aktivistima.

Aktivistkinja organizacije za očuvanje prirode i životinja OSNA Vesna Jakovljević rekla je novinarima da ekološke organizacije iz Novog Sada zahtevaju da dobiju informaciju ko je privatnom obezbeđenju dao dozvolu i ovlašćenje da tuku ljude na jučerašnjem protestu.

Jakovljević je navela da su aktivisti saznali da su u pitanju radnici privatne firme za obezbeđenje Intersec, kao i da je je deo njih krivično gonjen i osuđivan.

„Jedan od muškaraca u belim majicama je i Dragan Silbaški, koji od januara ima krivičnu prijavu za nanošenje teških telesnih povreda u kafiću u Ulici Laze Telečkog. On kao nosiolac krivične prijave ne može da ima licencu i da se bavi fizičkim obezbeđenjem bilo čega i bilo koga. Zahtevamo da načelnik novosadske policije hitno identifikuje osobe koje su juče upotrebile prekomernu silu, prekoračile svoja zakonska ovlašćenja, linčovale i tukle građane Novog Sada i da ih hitno procesuira“, kazala je ona.

Aktivistkinja Ekološkog fronta Marijana Mutavčieva kazala je novinarima da su uvidom i poređenjem različitih dokumenata utvrdili da primedbe koje su prihvaćene i uvažene nisu inkorporirane u predlog GUP-a koji je iznet pred poslanike skupštine AP Vojvodine.

Na jučerašnjem zasedanju Skupštine grada usvojen je predlog Generalnog urbanističkog plana do 2030. godine. Od 67 poslanika koliko je glasalo, 63 je podržalo usvajanje predloga ovog plana, dok je četiri poslanika glasalo protiv.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari