Već godinama se spremamo da primenimo svoja iskustva u prikupljanju i preradi otpada iz domaćinstava, industrije i bolnica u gradu veličine Novog Sada i veoma smo zainteresovani da, na bilo koji način koji odredi Vlada Srbije, učestvujemo u privatizaciji ovdašnjeg JKP „Čistoća“, kaže Markus Bogdanović, direktor za Srbiju „Alas internešenel“, kćerke firme poznatog austrijskog proizvođača građevinskog materijala Asamer holdinga.

 

 

„Čeka se samo zakonska regulativa kojom će se propisati privatizacija komunalnog sektora. Spremni smo da u novosadsku „Čistoću“ uložimo bilo tako što ćemo je privatizovati, bilo kroz partnerstvo javnog i privatnog sektora, ili na drugi način koji bude mogućpo zakonu“,  rekao je Bogdanović novosadskim novinarima u sedištu „Asamera“ u Austriji.

– „Asamer“ je u javno-privatnom partnerstvu vlasnik 50 odsto preduzeća za prikupljanje i reciklažu otpada u austrijskom Gracu. To je grad približno slične veličine kao Novi Sad i verujemo da bismo u glavnom gradu Vojvodine mogli da na dobar način primenimo tamošnja iskustva – objasnio je Bogdanović. On je dodao da kada do ovog posla dođe, širi region Novog Sada treba da dobije savremenu regionalnu deponiju za sve vrste otpada.

Podsetimo, u Vladi Srbije se još pre nekoliko godina govorilo o pripremi nacrta o privatizaciji lokalnih javnih i komunalnih preduzeća. Tadašnji ministar privrede Predrag Bubalo izjavio je kako njegovo ministarstvo priprema taj dokument i da se, s obzirom na složenost problema, razmišlja o različitim modelima vlasničke transformacije komunalnog sektora. Od tada su se promenile dve Vlade Srbije, ali se do sada još uvek ništa konkretno na tom polju nije uradilo.

„Asamer“ je multinacionalna kompanija koja posluje u desetak evropskih i bliskoistočnih zemalja, pre svega u sektoru industrije građevinskih materijala, ali se poslednjih godina okrenuo i drugim delatnostima, između ostalog i reciklaži otpada. Kompanija je u Srbiji, od dolaska 2001. godine do danas, uložila oko 70 miliona kroz privatizaciju i dalji razvoj četiri uspešne firme: Alas Rakovac, Zorka alas kamen, Zorka keramika i Zorka opeka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari