NSPRV: Zaposlenima u obrazovanju ugrožena su zakonom definisana prava 1Foto: Pexels

Šta se dešava sa jedinstvenim informacionim sistemom u prosveti, pita Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Vojvodine u otvorenom pismu koje je uputio ministru prosvete Branku Ružiću.

Oni podsećaju da je jedinstveni informacioni sistem u prosveti prvobitno najavljen za početak marta 2021. godine, kao savršeno sredstvo za praćenje ishoda i pravca obrazovanja.

-Iako smo već navikli na takve “uspehe” u prethodnom periodu, izostanak realizacije ove ideje ugrožava zakonitost u oblasti obrazovanja. U mnogim školama su utvrđeni tehnološki viškovi, iz mnogih škola stižu zahtevi za saglasnost za raspisivanje konkursa na neodređeno, ljudi žele da ostvare svoja prava preuzimanjem ali trenutno se svi koprcaju u mraku. Zapravo, ceo sistem je sada u ozbiljnom mraku – navodi se u otvorenom pismu prosvetara ministru Ružiću.

Kako navode, poslednje liste na koje se oslanja i Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja objavljene su pre skoro 250 dana.

-Postupci preuzimanja ne dešavaju samo u septembru ili oktobru, već su postupak koji se može provoditi cele kalendarske godine. Podsećamo da se, shodno ZOSOV-u, preuzimanje vrši sa liste. Kako liste sada nema, zaposlenima u obrazovanju ugrožena su zakonom definisana prava. Kako da neko podnese zahtev za preuzimanje, a ne može se pozvati na svoj broj na listi, kao i na listu upražnjenih radnih mesta? Hoće li informacije ići „nekim drugim“ kanalima? Na Vama je da omogućite pristup informacijama na kojima se temelji naše pravo na rad. To je Vaš posao i jednom ga već uradite. U suprotnom, taj mrak koji se nadvio postaće plodno tlo za korupciju koju, neko bi pomislio, niko neće primetiti – navodi se u otvorenom pismu NSPRV.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.