"Nudili su mi novac da slučaj gurnem pod tepih": Novinar portala Žig info o žalbi na presudu za paljenje kuće 1Novinar Milan Jovanović Foto: FoNet/ Nenad Đorđević

„Ako se ovoliko odugovlači postupak za Slavka Ćuruviju, zašto ne bi i za Milana Jovanovića“, kazao je za Danas Milan Jovanović, novinar portala Žig info, komentarišući to što još uvek nije poznato kada će Apelacioni sud u Beogradu početi razmatranje žalbi na presudu za paljenje njegove kuće, iako je formirano tročlano sudsko veće i predmet zadužen još 25. oktobra.

Jovanović kaže da se „zakasnela pravda može smatrati nepravdom“ i navodi da očekuje da svi okrivljeni budu osuđeni.

– Da nije bilo novinara i medija, ko zna šta bi bilo s ovim slučajem. Otišao bi pod tepih, kao što se od mene i tražilo. Nudili su mi da odredim bezobraznu cifru kako bi slučaj otišao pod tepih, na šta nisam pristao jer bih tako osramotio sve novinare i medije, navodi Jovanović.

Ipak, od izricanja druge osuđujuće prvostepene presude u Višem sudu Dragoljubu Simonoviću, bivšem predsedniku opštine Grocka, i još četvorici, na ukupnu kaznu od 17 godina zatvora, prošlo je osam meseci.

Portparolka Apelacionog suda u Beogradu Mirjana Piljić potvrdila je za portal Cenzolovka da je ovaj sud predmet protiv Simonovića i drugih zadužio 25. oktobra i da je dodeljen u rad sudiji izvestiteljki Oliveri Anđelković.

Predsednik tročlanog sudskog veća je sudija Milimir Lukić, koji je medijskoj zajednici poznat kao predsednik veća koje je na apelaciji oborilo prvu prvostepenu presudu za ubistvo Slavka Ćuruvije, zbog prekoračenja optužnice. Članica veća je i sutkinja Maja Ilić, koja je široj javnosti najpoznatija po osudi biznismena Miroslava Miškovića.

Nemanja Todorović, advokat urednika portala Žig info Željka Matorčevića, kaže da „nema više manevarskog prostora za odugovlačenje“.

– Eventualno sud može da zakaže ročište još jednom, ukoliko se neko neopravdano ne pojavi. Čak i ako se ne pojavi, to nije neophodan uslov da se po žalbama odlučuje. Da li će biti još jednog ili dva ročišta, to je to, nema više prostora za odugovlačenje. Pitanje je koliko će Apelacionom veću trebati vremena da odluči, razmotri, izveća, i da izradi drugostepenu presudu. To je vezano isključivo za rad tog Veća, tužilac i branilac nemaju više tu nikakvu ulogu, kaže Todorović.

Sa druge strane, advokat Viktor Gostiljac koji zastupa okrivljenog Simonovića navodi da „činjenice govore suprotno, jer je ovo jedan od najbržih postupaka“.

– U prvostepenom postupku su suđenja bila zakazivana na sedam dana, pa na deset dana. To je specifično u ovom postupku u odnosu na sve druge postupke. Nema postupka u krivičnom pravu koje se zakazuje na deset dana. To je nešto što sve treba da nas zabrine jer je reč o obećanoj brzini, navodi Gostiljac.

Dodaje da očekuje da će Apelacioni sud „otvoriti neka pitanja“, s obzirom na to da prvostepeni sud nije uradio ništa od onoga što je odbrana zahtevala.

– Stalno insistiramo na pitanju koje prolazi ispod radara i medija, a to je pitanje zakonitosti pribavljanja dokaza. Od Mihajlovića je obmanom uzet iskaz, što glavni tužilac na glavnom pretresu nije ni sporio. Zakonom je zabranjeno uzimati iskaze obmanom. Tužilac je obećao Mihajloviću šest meseci nanogice i da će zadržati posao ukoliko da izjavu kakvu je dao. Na glavnom pretresu postupajući tužilac je rekao da je to tačno, čime je potvrđena naša teza da je okrivljeni poverovao državnom organu i da se zato tereti Simonović. Prvostepeni sud je stao na stranu da je to nevažno, da sporazum nikad nije sklopljen u formalnom smislu, a naša teza je ispravna jer obmana nikad nije formalna, nikad nije u zapisniku. Takođe, okrivljeni Novaković je tajno izvođen iz Centralnog zatvora, što svi učesnici ovog postupka znaju, kaže Gostiljac.

Prema optužnici i prvostepenoj presudi koja ju je potvrdila, napad na Jovanovića je naredio tadašnji predsednik opštine Grocka Dragoljub Simonović, nezadovoljan što Jovanović i redakcija portala Žig info pišu o njegovim navodnim zloupotrebama. Sa Simonovičem optuženi su i policajac Vladimir Mihailović, Igor Novaković i Aleksandar Marinković, koji je u bekstvu. Svi osuđeni negiraju krivicu, te su podneli žalbe.

Autorka je polaznica Danasove škole novinarstva. 

Projekat „Danasova škola novinarstva“ je sufinasiran iz Budžeta Republike Srbije – Ministarstva informisanja i telekomunikacija.

"Nudili su mi novac da slučaj gurnem pod tepih": Novinar portala Žig info o žalbi na presudu za paljenje kuće 2

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari