Nulta tolerancija prema nasilnicima 1Foto:FoNet Aleksandar Levajković

U Skupštini Srbije obeležen je početak akcije “Isključi nasilje”, koje je pokrenulo Ministarstvo pravde.

Akciju su podržala i ministarstva unutrašnjih poslova, rada i socijalne politike, kao i parlament Srbije. Cilj ove akcije je da država ubuduće ima nultu tolerancije prema nasilnicima u porodici, ali i da nasilje nije lična stvar.

„Nasilje je stvar države i društva i zato je važna poruka koja se šalje ovom akcijom. Skupština se aktivno uključila time što je juče započela raspravu o dva izuzetno važna zakona, koji pokazuju da Srbija ne podržava samo simbolično borbu, već aktivno deluje tako što je uputila dva predloga zakona“, rekla je Gojkovićeva , dodajući da će izmene Krivičnog zakonika i Predlog zakona o sprečavanju nasilja u porodici usvojiti do 25. novembra kada se obeležava Dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Nela Kuburović, ministarka pravde istakla je da se zakonskim predlozima o kojima se raspravlja u parlamentu, izmenama Krivičnog zakonika i Predlogu zakona o sprečavanju nasilja u porodici, sistemskim merama radi na sprečavanju nasilja. Ona je objasnila i da je veliki značaj zakona što se unapređuje saradnja između svih organa sa ciljem da se spreči naslje i pomogne žrtavama, a ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je da su ta zakonska rešenja prava prilika da se pokaže jedinstvo Srbije. Naveo je i da se tim rešenjima daje mogućnost državnim organima da se efikasnije bore protiv nasilja u porodici.

Prema Stefanovićevim rečima MUP je spreman da se uhvati u koštac i pobedi u toj borbi, a pobeda je da se nasilje u porodici smanjuje, jer je sada to jedini vid kriminaliteta koji napreduje, ali da ohrabruje što se sve veći broj žena odlučuje da prijavi nasilje.

„Policajac ima obavezu da izađe na teren, da izvrši procenu, analizira rizik i ima mogućnost da udalji nasilnika iz domaćinstva“, objasnio je  Stefanović, dodajući da će policajci proći odgovarajuće obuke. Ministarstvo pravde uskoro će  pokrenuti i sajt “Isključi nasilje”.

Kuburović: Negiranje genocida kažnjivo

Uvođenje novog krivičnog dela po kojem se kažnjava negiranje genocida i ratnih zločina predstavlja ispunjavanje obaveza koje proističu iz odluke
Saveta Evropske unije koja se na to odnosi, rekla je ministarka pravde Nela Kubuirović, precizirajući da je neophodno da genocid, ili ratni zločin budu utvrđeni pravosnažnom presudom suda u Srbiji ili Međunarodnog krivičnog suda.
Na pitanje da li će biti kažnjivo negiranje genocida u Srebrenici, utvrđenog presudom Haškom suda, ona je ponovila da je ovde reč o presudama Međunarodnog krivičnog suda, kojije osnovan Rimskim statutom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari