NUNS i NDNV apeluju na policiju da zaštiti novinare 1

Nezavisno društvo novinara Vojvodine i Nezavisno udruženje novinara Srbije u zajedničkom saopštenju apeluju na pripadnike policije da omoguće rad novinarima i novinarkama koji će izveštavati sa najavljenih protesta i blokada ulica.

– Uloga novinara i novinarki u svakom društvu je da izveštavaju o događajima koji su od javnog značaja, a ovo često znači i događaje koji su visoko rizični. Neophodno je da MUP poštuje pravo građana da budu informisani, i da novinarima i novinarkama omogući nesmetan rad. U skladu sa tim, pozivamo policiju da tokom najavljenih protesta i blokada ulica omoguće rad novinarskih ekipa, navodi se u saopštenju.

Iz novinarskih udruženja napominju da novinari moraju biti zaštićeni i da je nedopustivo da ih policija ili drugi organi reda sprečavaju da snimaju, postavljaju pitanja, beleže privođenja ili druga dešavanja tokom protesta.

– Novinari i njihovo pravovremeno, profesionalno i istinito izveštavanje, jedini su način da građani ostanu obavešteni. Pozivamo i kolege i koleginice da kad god je to moguće jasno ističu da su novinari, i da imaju kod sebe važeću člansku kartu novinarskih udruženja ili legitimaciju redakcije, ističu iz udruženja.

U slučaju da tokom ili nakon protesta novinari dožive bilo kakav incident, to mogu prijaviti NDNV-u na broj telefona 064 9288740, i NUNS-u na brojeve 066 8822008 ili 066 8822006.

Novinarska udruženju pružaju pravnu i psihološku pomoć i podršku kolegama i koleginicama koji zbog posla kojim se bave mogu da budu izloženi pritiscima, pretnjama ili napadima.

– Novinarke i novinari koji poštuju Kodeks novinara Srbije mogu da računaju na podršku i pomoć NUNS-a i NDNV-a. Apelujemo na kolege i koleginice da ostanu zaštićeni, da nose maske i drugu zaštitnu opremu, zaključeno je u saopštenju NDNV-a i NUNS-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari