NUNS: KC Vojvodine sprovodi protivzakonitu istragu novinarskog izvora 1Foto: Klinički centar Vojvodine

Nezavisno udruženje novinara Srbije zahteva da se hitno prekine protivzakonita interna istraga novinarskih izvora koju sprovodi Klinički centar Vojvodine po nalogu pokrajinskog sekretara za zdravstvo Zorana Gojkovića.

Klinički centar Vojvodine oformio je, kako tvrdi NUNS, „komisiju kojom rukovodi nekadašnji policijski službenik, a koja treba da se ustanovi ko je bio izvor informacija portalu Nova.rs i njegovoj novinarki Ani Lalić“.

„Podsećamo da je zbog objavljenih informacija dobijenih od izvora iz KCV protiv novinarke Lalić država pokrenula, a kasnije obustavila krivični postupak, i da je ona zbog emitovanog priloga provela noć u pritvoru pod optužbom da je tekstom o lošem stanju u Kliničkom centru Vojvodine širila paniku i izazivala nerede“, naveo je NUNS.

Uz podsećanje da je doktor Predrag Kon potvrdio da su navodi iz teksta Ane Lalić bili tačni, odnosno da je njen izvor govorio istinu, NUNS ukazuje da Zakon o javnom informisanju i medijima, izričito zabranjuje ugrožavanje slobodnog protoka informacija putem medija, a naročito vršenjem pritiska na urednike, novinare, ali i na „izvor informacija“.

NUNS smatra da istraga novinarskog izvora ima za cilj i zastrašivanje budućih novinarskih izvora ili uzbunjivača, što je potpuno neprihvatljivo i veoma opasno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari