NUNS: Najavljeni sporazum Telekoma i Telenora ugrožava medijski pluralizam u Srbiji 1Foto: Logo NUNS-a

Najavljeni sporazuma državne kompanije Telekom Srbija i mobilnog operatora Telenora, u vlasništvu investicionog fonda PPF može dodatno da naruši medijski pluralizam i uveća već postojeći monopol države u medijskoj sferi, ocenilo je Nezavisno udruženje novinara Srbije, izražavajući zabrinutost zbog toga.

„Javnosti dostupna dokumenta pokazuju da sporazum Telekoma Srbija i Telenora ima za osnovni cilj potiskivanje kompanije SBB sa tržišta, odnosno, onemogućavanje profesionalnih medija iz sastava Junajted grupe, pre svega Televizije N1, da dođu do najšire publike“, navodi NUNS.

Kako dodaju, državna kompanije Telekom Srbija i pored zakonskih ograničenja već je duboko involvirana u proizvodnju informativnog programa i akter je u nekoliko projekata i investicija u medijskoj industriji koji su u stručnoj javnosti označeni kao sumnjivi i protivzakoniti: od kupovine kablovskog operatora Kopernikus za 195 miliona evra od vlasnika bliskog Srpskoj naprednoj stranci, koji potom za skoro istu cenu kupio televizije sa nacionalnom frekvencijom – Prva i O2, preko finansijske podrške kontroverznom biznismenu Igoru Žeželju za kupovinu tabloida Kurir, do učešća u osnivanju nekoliko novih kablovskih televizijskih kanala.

NUNS takođe navodi da je povodom tih akvizicija Telekoma Srbije javno izražavao protest, jer se mimo javnosti, protivno zakonu i pod sumnjivim ekonomskim opravdanjima, država umešala u medijsku sferu sa namerom da proširi svoj uticaj i nametne potpuni monopol u medijima.

„Najavljeni dogovor Telekoma Srbije i Telenora izaziva našu bojazan i zbog činjenice da je on u potpunoj suprotnosti sa ciljevima iz Strategije razvoja sistema javnog informisanja do 2025. godine, a koji se odnose na uspostavljanje funkcionalnog, održivog i fer medijskog tržišta zaštićenog od političkog uticaja, kao i na unapređenju kvaliteta i raznoivrsnosti medijskih sadržaja koji zadovoljavaju potrebe za informisanjem različitih društvenih grupa. Takođe, zabrinutost izaziva i činjenica da je vlasnik Telenora, češki biznismen Petar Kelner, ranije optuživan od novinarskih udruženja i javnosti u Češkoj i Sloveniji da u saradnji sa vladajućim partijama guši slobodu medija u ovim zemljama“, navodi NUNS u saopštenju.

NUNS dodaje da će o najavljenom dogovoru dve kompanije obavestiti međunarodne novinarske i medijske organizacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari