NUNS najoštrije osudilo napade na Pakovića 1Zlatko Paković Foto: www.czkd.org

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) danas je najoštrije osudilo napade, pretnje i uvrede kojima su poslednjih dana kontinuirano izloženi pozorišni reditelj, pisac i novinar Zlatko Paković i glumci u njegovoj predstavi „Srebrenica. Kad mi ubijeni ustanemo“.

Nezavisno udruženje novinara Srbije ukazuje da su napadi na Pakovića i glumce počeli u medijima bliskim vlasti, a potom su se preselili i na društvene mreže.

U NUNS smatraju da su i ovi izlivi mržnje posledica atmosfere nasilja i netrpeljivosti koju u našem društvu najviše kreira i podstiče vlast, ali i rezultat činjenice da se Srbija nikada nije suočila sa jezivim zločinima koji su tokom devedesetih počinjeni u njeno ime.

U saopštenju NUNS podseća da su slobode mišljenja i izražavanja, kao i umetničke slobode, garantovane Ustavom i da predstavljaju jednu od najznačajnijih demokratskih tekovina, koje odvajaju moderna od totalitarnih društava..

Nakon premijere predstave o Srebrenici, Pakovića su prorežimski tabloidi optužili da je režirao “antisrpski pamflet”, a prozivani su i targetirani i glumci koji su učestvovali u komadu. Svi zajedno su optuženi da su “lobisti u službi hrvatskih, albanskih i bošnjačkih interesa”, a zatraženo je i da autori predstave krivično odgovoraju.

Usledile su brojne brutalne uvrede i pretnje korisnika društvenih mreža, pa su Paković i glumci Boris Milivojević, Vahid Džanković, Andreja Karčagin, Ivan Jevtović i Katarina Jovanović  nazivani “prodanim dušama”, “izrodima” i “izdajnicima”, uz poruke da ih treba „uštrojiti”, “strogo kazniti” i “proterati”.

U toj hajci, pored režimskih tabloida, značajno mesto zauzima portal Prismotra, još jedan u nizu fantomskih portala koji prozivaju, targetiraju i proglašavaju za neprijatelje društva mnoge novinare, nevladine aktiviste, opozicione političare i druge javne ličnosti, navodi NUNS.

Zbog sumnje da su izvršena krivična dela, NUNS će o napadima obavestiti nadležne organe i od njih zahtevati da ispitaju sve okolnosti slučaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.