NUNS: Odmah da prestane targetiranje novinara od strane vlasti i TV “Pink” 1NUNS Foto: Logo

Nezavisno udruženje novinara Srbije najoštrije je osudilo prikazivanje spota na televiziji Pink u kom se poziva na hapšenje novinara i urednika dnevnog lista „Danas“, portala Nova.rs, televizija Nova S i N1 zbog kritikovanja aktuelne vlasti i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

U nepotpisanom spotu se navodi da mediji u vlasništvu Junajted grupe „seire nad sudbinom“ vlasnika Informera Dragana J. Vučićevića, koji je osuđen na novčanu kaznu zbog vređanja, koju nije hteo da plati, i netačno se navodi da je osuđen na zatvorsku kaznu zbog „izrečene istine“.

NUNS ukazuje na ozbiljnost incindenta i targetiranja novinara, jer ovakvi i slični spotovi koji prikazuje nekog u veoma negativnom kontekstu mogu da dovedu do mnogo ozbiljnijih posledica.

To strukovno udruženje smatra da je posebno neumesno i zlonamerno etiketiranje i spominjanje Marka Vidojkovića i Nenada Kulačina, koji su proteklih godina imali veliki broj nerešenih pretnji, zbog kojih je Vidojković morao biti i relociran.

Upravo pretnje, ovakve kampanje i negativno okruženje u kojem Vidojković živi i radi, a koje je delom stvoreno i targetiranjem od strane predstavnika vlasti, dovele su do toga da se novinar izmesti iz Srbije, ukazali su iz NUNS-a.

Osim njih dvojice, u spotu se spominju autori emisije „Mentalno razgibavanje“ i iznose isečci iz novine Nova.rs i Danas, kao i delovi intervjua sa Bojanom Pajtićem i Zdravkom Ponošem.

Spot je prikazan dva dana nakon što je premijerka Ana Brnabić objavila da će u narednih 48 sati pokazati da je Vučić najčešće na naslovnim stranama dnevnika Danas i Nova, koje je nazvala tabloidima.

Isto je poručio i Vučić iz Italije, rekavši da je najviše puta bio na naslovnim stranama Danasa i Nove i poručio da je srednje ime tih medija „laž“.

Koalicija za slobodu medija pre dva dana upozorila je javnost da su poruke državnih zvaničnika koji javno lamentiraju nad navodno ugroženim pravima režimskih propagandista koji se izruguju pravnoj državi i novinarskoj profesiji opasane po celo društvo, jer nagoveštavaju torturu neistomišljenika i ugrožavaju sistem podele vlasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari