NUNS osudio verbalni napad na ekipu televizije N1 i pozvao funkcionere da prestanu sa etiketiranjem novinara 1NUNS Foto: Logo

Dok su se novinarka Vanja Đurić i snimatelj Ivan Žugić pripremali za snimanje dogovorenog intervjua sa sagovornikom u parku koji se nalazi u blizini jedne banke, prišao im je čovek iz obezbeđenja koji im je dobacivao da su “upali” u banku, a zatim ih psovao i vređao, javlja NUNS.

“Kolega snimatelj Ivan Žugić i ja otišli smo u jedan parkić, gde smo imali dogovoreni sastanak sa jednim sagovornikom. Bili smo na javnoj površini, u parku, i nismo nikome smetali. Međutim, pošto je taj park u blizini jedne banke, dok smo se pripremali za snimanje, primetila sam da nam prilazi čovek iz obezbeđenja te banke i počeo nešto da dobacuje. Tada smo ga ljubazno zamolili da se udalji i da nas ne ometa. Objasnili smo mu da mi ne snimamo banku niti bismo to radili, a da nemamo dozvolu za snimanje. Kamera je bila okrenuta na drugu stranu, tako da se banka nije videla ni u pozadini. Mislili smo da je to problem. Međutim, kada smo pokušali da nastavimo snimanje, on je ostao tu i nastavio da nam dobacije i da nas vređa. Tada smo shvatili da on ima problem sa tim što smo mi sa N1 i da se njemu jednostavno ne dopada što smo mi sad tu. Počeo je da nas vređa i psuje, tako da smo tada prekinuli snimanje i lepo ga zamolili da ode i da pokuša da se smiri, da mi nismo došli bilo koga da diramo i napadamo niti radimo nešto što ne bismo smeli da radimo. On se tu zadržao još neko vreme i vratio se nazad u banku”, opisala je neprijatnu situaciju novinarka N1 Vanja Đurić.

Ona je o ovom verbalnom napadu pisala i na tviteru, navodi NUNS u saopštenju.

Posebno zabrinjava činjenica da su neki ljudi u komentarima odobravali i ohrabrivali ovakvo ponašanje prema novinarima pravdajući ga “slobodom mišljenja i govora”.

„Nezavisno udruženje novinara Srbije osuđuje verbalne napade na novinare, koji lako mogu prerasti u fizičke napade, i smatra da su oni posledica, pre svega etiketiranja novinara od strane javnih funkcionera, te ih poziva da prestanu sa takvom praksom kako bi se smanjile tenzije u društvu; da odgovaraju na pitanja novinara i da im omoguće neometano obavljanje posla“, zaključili su.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari