NUNS: Slučaj ’’napad na izložbu’’ - policajcu 20 odsto od plate, većina pretnji nije procesuirana 1NUNS Foto: Logo

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) ukazje da posle godinu i po dana od upada na izložbu strip grupe ’’Momci’’ i dalje nema pomaka.

Kako ukazuje NUNS u današnjem saopštenju, samo je dežurni policajac kažnjen umanjenjem plate u iznosu od 20 odsto zbog neadekvatnog reagovanja, dok nadležni smatraju da autori pocepanih radova nisu oštećeni.

„Ministarstvo ćuti, a većina napadača i pretnji nije procesuirana“, navode iz NUNS-a.

Podsetimo, 13. oktobra 2020. godine u večernjim časovima grupa od desetak mladića upala u „Staru kapetaniju“ pokidala i uništila radove strip-grupe „Momci“ i u galeriju ubacila suzavac, nakon čega su autori izložbe podneli više krivičnih prijava.

Strip grupa je uz pomoć pravne službe NUNS-a još oktobra 2020 postavila sledeća pitanja:

– Zašto je većina napadača ostala van domašaja zakona, iako za neke od njih postoji opis?

– Šta je sa većinom pretnji smrću upućenih autorima i organizatorima izložbe preko interneta, budući da su za neke od njih nadležnim organima priloženi podaci o profilima i IP adresama?

Posle godinu i po dana, i više od 100 pretnji, tužilaštvo je formiralo jednocifren broj predmeta, ukupno 9, dok su neki od oštećenih saslušani u samo 4 slučaja.

– Zašto nije bilo postupka za bacanje suzavca?

NUNS ovom prilikom dodaje i nova pitanja:

– Zašto nadležni ne smatraju da su autori izložbe oštećeni?

– Zašto se za bilo koju pravnu radnju godinu i po dana mora pisati više urgencija i žaliti se Zaštitniku građana, bez čega ne bismo dobili ni izvode iz sudskih spisa niti bi bilo kazne dežurnom policajcu?

– Zašto Ministarstvo kulture i informisanja ne odgovara na pitanja medija o slučaju?

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.