NVO: Bezbroj dokaza da iza nasilnika stoji Vučićev represivni aparat 1Foto: FoNet/Aleksandar Levajković

Grupa organizacija civilnog društva osudila je „policijski teror“ nad građanima Beograda i Novog Sada tokom protesta, i ukazala da „postoji bezbroj dokaza da je nasilne demonstrante, bar većinu njih, instruirao Vučićev represivni aparat“.

U saopštenju koje je potpisalo sedam organizacija navodi se da je cilj „specijalno obučenih policijskih službenika i režimskih batinaša“ bio da se domaćoj i svetskoj javnosti prikaže da su protesti „nasilnički i da iza njih stoje ultradesničarske organizacije“.

„Ni jedno ni drugo nije tačno – ogromna većina građana koji su se spontano okupili na ulicama gradova da iskažu protest niti je nasilna niti je ultradesno orijentisana“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da građani „opravdano protestuju protiv krajnje neodgovornog i smrtonosnog ponašanja vlasti u kontekstu epidemije korona-virusa, ali i protiv dugogodišnjeg razaranja države i društva koje sprovodi Vučićev režim“.

„Iz brojnih snimaka na društvenim mrežama možemo videti da policija teror sprovodi selektivno, odnosno da se beskrupulozno obračunava sa običnim građanima, dok su režimski nasilnici potpuno zaštićeni i policija mirno posmatra dok oni napadaju na institucije“, navodi se u saopštenju.

Ove organizacije pozivaju građane da „ne nasedaju na režimske prljave igre“ i da preuzmu proteste u svoje ruke, „demonstrirajući odlučnost da oni budu mirni i nenasilni“.

„Zahtevamo takođe da se pod hitno iz pritvora pusti novosadski aktivista Miran Pogačar, koji je uhapšen zbog navodnog nasilnog ponašanja, i to na način koji podseća na hapšenja u Pinočeovom Čileu“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je Pogačar, „nasuprot policijskim navodima“, u govoru održanom na novosadskom Trgu slobode pozvao na nenasilne proteste, a uhapšen je van protesta, u mraku, na Trifkovićevom trgu.

„Miran Pogačar se inače u video-snimku na svom Fejsbuk profilu ogradio od huligana koji su na Gradsku kuću bacali kamenje i razbijali prozore na zgradi“, saopštile su organizacije.

One navode da „režim i njegovi saradnici“ nastavljaju da „na najperfidniji način sluđuju građane Srbije i Vojvodine“, ali da veliki bunt, koji se uvećava zbog „policijskog terora“ – „označava početak kraja Vučićeve vladavine“.

Saopštenje su potpisali Vojvođanski kulturni klub „Vasa Stajić“, Savez antifašista Vojvodine, Žene u crnom, Centar za interkulturnu komunikaciju, Zelena mreža Vojvodine, Vojvođanski građanski centar i Građanska akcija Pančevo.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

8 reagovanja na “NVO: Bezbroj dokaza da iza nasilnika stoji Vučićev represivni aparat”

  1. Kao da se Milošević povampirio u ruhu Vučka!!! Šta se sa njim dešava, koji kompleks je dobio, velikog vladara-cara, ili svemoćnog!!
    Ta vremena su prošla, ne može se više ništa sakriti , svako ima kameru, a RTS i manipulativne vesti niko ne gleda !!
    Ima iza sebe 60% od 40% glasača! Malo je to za opstanak, većina je ogorčena!!

  2. Ljudi, veceras ponesite karton, sedite svi ispred skupstine. Kada budu krenuli vucicevi nacijaci da bacaju kamenje i baklje na policiju vi udarite na njih svim silama. Dosta je bilo vise da nekolicina vucicevih navijaca kriminalaca terorise ogromnu vecinu koja je tu da mirno iskaze svoje nezadovoljstvo.

  3. Sad mi je jasno što nema služenja vojnog roka. Oni se plaše naroda. Vajni oficiri koji su za izgubljene ratove dobili vile. Sramno je to. U vojsci izgleda nema ni jednog pravog časnog oficira.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.