NVO: Hapšenje Savovića je organizovano zastrašivanje građana i grubo kršenje slobode izražavanja 1foto Amir Hamzagić/ATAImages

Grupa nevladinih organizacija (NVO) ocenila je danas da hapšenjem novinara, aktiviste, reditelja i pravnika Boška Savkovića zbog nošenja transparenta na kom je bila obešena lutka predsednika Srbije Aleksandra Vučića tokom protesta „Srbija protiv nasilja“, država sprovodi organizovano zastrašivanje građana i grubo kršenje slobode izražavanja.

Savkoviću je zbog toga određen pritvor do 30 dana, a tereti se za krivično delo pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja, na NVO navode da novinar negira da je imao bilo kakve veze sa lutkom sa kojom je fotografisan njegov transparent i da ona nije visila na njegovom transparentu.

„Sa transparentom koji je išao, kako se navodi, iz ruke u ruku na protestu, fotografisao se veliki broj građana i ne postoje dokazi da je sporna lutka pripadala Bošku Savkoviću. Simbolično izražavanje nezadovoljstva građana, koje očigledno nije imalo za cilj pozivanje na nasilje, shvaćeno je kao pozivanje na nasilno rušenje ustavnog poretka Srbije“, piše u saopštenju.

NVO navode da ustavni poredak Srbije propisuje i osnovna ljudska prava i slobode, među kojima je i sloboda izražavanja koja je propisana i brojnim međunarodnim ugovorima koje je Srbija ratifikovala, poput Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda i Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima.

„Sloboda izražavanja podrazumeva pravo da se govorom, pisanjem, slikom, pa i performansom prenesu i šire ideje i mišljenja. U političkoj kritici, sloboda izražavanja može biti šokantna, neprijatna, pa čak i uvredljiva, ali su državni organi i funkcioneri dužni da je trpe kao donosioci odluka i zbog pozicije moći koju zauzimaju u društvu“, dodaje se.

Prema njihovim rečima, takav vid kritike sreće se često na političkim protestima širom sveta na kojima se fizički uništavaju lutke sa likovima javnih funkcionera i u demokratskoj državi građani ne smeju trpeti posledice zbog mišljenja izraženog na taj način.

„Ovo hapšenje, ne samo da je nesrazmerna i izuzetno represivna mera prema jednom građaninu, već ima za cilj da pošalje poruku svim ostalim građanima Srbije da političare na vlasti u Srbiji nije dozvoljeno kritikovati ili da je kritika dozvoljena na samo određene, nepisane načine“, navodi se u saopštenju.

To hapšenje, kako su dodali, osudio je Evropski ekonomski i socijalni komitet, čijim telom, Zajedničkim konsultativnim komitetom EU-Srbija, Boško Savković i ko-predsedava, u ime Srbije.

NVO su pozvale i ostale međunarodne i domaće organizacije, tela, nezavisne institucije, pojedince, medije i aktiviste da osude taj „napad na osnovna ljudska prava u Srbiji i spreče dalje urušavanje prava na mirno protestovanje i slobodu izražavanja“.

„Posebno apelujemo na pravosudne organe u Srbiji da stanu u zaštitu prava građana i svoje nezavisnosti, da se prilikom donošenja odluka vode Ustavom, međunarodnim standardima u oblasti ljudskih prava i zakonom i da ne podležu pritiscima izvršne vlasti“, dodaje se u saopštenju.

Zajedničko saopštenje potpisalo je 19 organizacija, među kojima su Komitet pravnika za ljudska prava, Nezavisno udruženje novinara Srbije, Beogradski centar za bezbednosnu politiku, Crta, Beogradski centar za ljudska prava i drugi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari