Povodom hapšenja Boška Savkovića oglasio se i Evropski ekonomski i socijalni komitet 1foto Amir Hamzagić/ATAImages

Povodom hapšenja novinara i pisca Boška Savkovića oglasio saopštenjem i Evropski ekonomski i socijalni komitet.

„Duboko smo zabrinuti zbog nedavnih dešavanja u Srbiji gde su srpske vlasti nakon mirnih protesta u Beogradu pritvorile gospodina Savkovića, kopredsedavajućeg Zajedničkog konsultativnog komiteta EU-Srbija (JCC)“, stoji u saopštenju.

U saopštenju podsećaju da Ustav Repblike Srbije garantuje pravo na slobodu okupljanja i slobodu govora.

„Iako Komitet ne odobrava bilo koji oblik govora mržnje ili govora koji podstiče nasilje, fundamentalne vrednosti slobode govora i okupljanja ne mogu i nikada ne treba da budu kompromitovane, čak i kada nisu u skladu sa stavovima vlade.“

„EESC je tokom godina izgradio bogate i produktivne veze sa srpskim civilnim društvom, koje smatramo vrednim bogatstvom Srbije na njenom putu ka EU. Stoga najoštrije osuđujemo hapšenje gospodina Boška Savkovića. Znamo ga kao čoveka od uverenja i integriteta, čiji su glavni ciljevi dobrobit i prosperitet njegove zemlje i njenih građana“ stoji u izjavi koju je potpisao predsednik EESC – a Oliver Ropke i Predsednik Sekcije za spoljne odnose Evropskog ekonomskog i socijalnog komiteta Dimitris Dimitriadis.

Podsećanja radi, pripadnici policije i BIA uhapsili su juče Boška Savkovića pod sumnjom da je izvršio krivično delo pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja.

Njemu je određeno zadržavanje od 48 sati, a danas bi trebalo da izađe pred tužioca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari