NVO sa Kosova patrijarhu Porfiriju: Zašto Crkva tako gromoglasno ćuti 1Foto: FoNet/SPC

Nekoliko nevladinih organizacija sa Kosova dostavilo je danas treće po redu pismo poglavaru Srpske pravoslavne crkve patrijarhu Porfiriju ponovivši želju da ih primi na razgovor uz pitanje zašto Crkva ćuti na sve teži položaj Srba na Kosovu.

Pismo su potpisali predsednici Pokreta za odbranu Kosova i Metohije i „Otadžbina“, Nebojša Jović i Slaviša Ristić, i predsednik Srpskog nacionalnog foruma Momčilo Trajković.

„Postaje normalno da Srbi koji su napustili Кosovo i Metohiju i odselili svoje porodice, iskopavaju kosti svojih predaka i sele ih negde daleko od svete srpske zemlje, daleko od zemlje gde su se rodili i gde su svoju dušu ispustili. I svi ćute, i Crkva ćuti“, piše u pismu.

Kako su naveli, predsednik države saglasio se u Briselu sa de jure priznanjem Kosova kao nezavisne države, da bi već sutradan na TV poručio kako će on „prevesti žedne preko vode svetske moćnike i izigrati dogovor'“.

U pismu patrijarhu predsednici tri kosovske NVO naglasili su da se „zapadni diktat o priznanju secesije Kosova sprovodi i da je 18. marta (kad se sreću predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti) planirano da uđe u odlučujuću fazu“.

„Pošto smo ubeđeni da to nije volja Srba i da to nije volja njihove Crkve, onda ništa nije u redu. Dakle, nije u redu da naša Crkva tako gromoglasno ćuti“, poručili su patijarhu Pofiriju.

Istakli su da ne bi „voleli da bude upamćen kao patrijarh za čijeg je stolovanja Pećka patrijaršija u kojoj je uveden u Tron patrijaraha srpskih, bude ukinuta, kao što je to bilo 1766. godine“.

„Setite se što su vaši prethodnici, patrijarsi Pavle i Irinej, mitropolit Amfilohije, vladike Artemije i Atanasije i drugi činili. Sigurni smo da bi oni danas gromoglasno rekli: ‘Ne Aleksandre Vučiću, tvoje delanje nije interes našeg naroda, naše države i naše crkve’. Takvo zborenje nikad nije bila politika, već jasna poruka i vapaj u odbrani naroda, Crkve i države“, navedeno je u pismu tri NVO sa Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari