NVO: U Srbiji za godinu i po 95 slučajeva povrede prava na privatnost 1Foto: Pixabay/3dman_eu

Organizacija „Partneri Srbija“ danas je saopštila da je u prethodnih godinu i po u Srbiji zabeleženo 95 slučajeva u kojima je povređeno pravo na privatnost.

Ta organizacija se oglasila povodom objava na društvenim mrežama u kojima se ukazuje na upotrebu kamera za video snimanje u kabinama za presvlačenje u jednom tržnom centru u Beogradu.

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti najavio je da će utvrditi da li je u tom slučaju bilo nezakonite upotrebe opreme za video nadzor.

„Ovakve prakse, ukoliko se utvrdi da su navodi u objavama istiniti, predstavljaju grubo ugrožavanje privatnosti svih koji su nadzirani. Zbog mogućeg daljeg neovlašćenog korišćenja nelegalno sačinjenih snimaka, naročito objavljivanjem na internetu, dodatno može biti ugrožena privatnost, dostojanstvo i intima potrošača. Stoga je ovakva upotreba kamera nedopustiva, bez obzira na moguće razloge zaštite imovine“, navodi se u saopštenju organizacije „Partneri Srbija“.

Dodaje se da su za prekršaje propisane Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti predviđene novčane kazne u iznosu od 50 hiljada do dva miliona dinara, kao i da neovlašćeno prikupljanje ličnih podataka predstavlja krivično delo, sa zaprećenom novčanom kaznom ili kaznom zatvora do jedne godine.

„Partneri Srbija“ je organizacija civilnog društva posvećena unapređenju vladavine prava, razvoju građanskog društva i institucionaloj izgradnji u Srbiji i regionu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari