NYT o Beogradu na vodi: Balkanski Dubai Srbija gradi bejzbol palicama

Ostavite komentar


  1. I treba da se gradi. A ne neki tamo iz inata nece da da i da staje grad zbog takvih. Ovde podrzavam vucica inace sam protiv njega

    1. Kolega danas sluzimo odlican njeguski prsut za najbolje komentatore. Svratite do kantine kada zavrsite sa smenom.

  2. Imam prijatelja koji živi u kući sa kolektivnim stanovanjem na periferiji centralnog gradskog jezgra. Ostale porodice (njih 3) su se iselile i prihvatile razumnu kompenzaciju. Njegov uslov je da mu se ista kuća u kakvu trenutno živi, izgradi u još užem centru da bi se on saglasio sa deložacijom. Kako sa takvim čovekom razumno razgovarati?! Kuća nije njegova, nego samo jedan njen deo; isto važi i za zemljište na koje se ona nalazi. Pokušajte da objasnite ameru da neko traži za staru trošnu kuću nerazumnu kompenazaciju čisto iz hira, bez ikakvih tržišnih kriterijuma procene, neće čovek razumeti o čemu mu pričate. Postoji privatna svojina i postoji javni interes, pa iz toga proističe da mora da postoji kompromisno rešenje utemeljeno na tržišna pravila.

    1. Kao sto ste i sami rekli, postoji privatna svojina i javni interes, i red bi bio da se da kompenzacija kao svugde u civilizovanom svetu – a to je uvek veca vrednost od trzisne. Nacionalizacija u javnom interesu je, inace, veoma retka pojava na zapadu, i desava se iskljucivo kada se grade putevi, kanalizacija i ostala infrastruktura. Nikad cuo da su nekoga delozirali zbog izgradnje privatnog kompleksa. Ukoliko ne gradi drzava, po automatizmu ne moze da bude okarakterisano kao javni projekat, pa se stvar prepusta „trzistu“ – plati koliko se trazi. Proguglajte malo koliko su seljaci u Slovackoj dobijali za svoja zemljista gde su stranci gradili fabrike automobila – i do 10 puta vecu cenu od trzisne. Vi predlazete da nastavimo sa ovim nakaradnim komunisticko/kapitalistickim modelom gde je nesto privatno i njegova odgovornost kada treba da se plati a da je to isto javno i drzavna odgovornost kada treba da se naplati – to nije kapitalizam, to je diktatura.

  3. Živimo u zemlji u kojoj jedan deo populacije još uvek smatra da je privatna svojina nešto što vlast ima pravo da otme,i da se tome ne treba protiviti.Recidivi komunističkih otimača samo su evoluirali do kvazikapitalističkih menadžera,i u sprezi sa ovom nakaradnom vlašću sprovode svoje dilove ne prezajući ni od čega.Jedino što me drži u nadi da će kad_tad snositi posledice za svoje kriminalne sktivnosti,jesu ovakve iskre bunta koje se javljaju u Nišu,i iskrenost u namerama Inicijative ne davimo Beograd.Kriminalce na sud!Padaj silo i nepravdo,to je stih koji treba da obeleži vreme pred nama!

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 4, 5. i 6. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Jelena Glušac, novinarka

Danas je važnije nego ikada braniti slobodu govora i kritičke misli. Zato čitam Danas.