O medijskom sazrevanju i društvenom srozavanju 1

Knjigu „Na javnom kanalu (TV kritike)“ novosadskog novinara, kritičara, putopisca i prevodioca Miodraga Kujundžića (1926-1998) objavili su, krajem 2019, „RTS“ i „Gradska biblioteka“ u Novom Sadu.

Reč je o izboru kritičkih prikaza, komentara i ogleda o svim vrstama i žanrovima TV programa koje je Kujundžić, između 1959. i 1995, ispisivao u okviru rubrike u novosadskom „Dnevniku“, svrstavši se time među utemeljivače TV kritike u Srbiji.

Knjiga, koju su sačinili Jasna Kujundžić Jovanov, Blaženka Marković i Svetislav Jovanov (autor predgovora), pruža čitaocu uvid u jedan samosvojni ali uvek višeslojni i problemski pristup fenomenima domaće televizije.

Sjedinivši snažan afinitet prema drami i pozorištu, obrazovanje istoričara umetnosti i eruditsko poznavanje italijanske kulturne i masmedijske matrice, Kujundžić je pristupao televiziji na nedogmatski način. Premda se u središtu njegovog interesa nalazio fenomen dramskog (nagrada „Dnevnika“ i Sterijinog pozorja za pozorišnu kritiku nosi njegovo ime), to jest TV-drame i serije, Kujundžić je istrajno komentarisao i ostale TV forme.

Pored toga, on pokazuje ne samo sposobnost da već od samih početaka razvoja domaćih studija prepozna izuzetne autore (od reditelja Hetriha, Ravasija i Ace Đorđevića, do scenarista Štivičića, Mihića ili Reljića), već i da ih nepristrasno i bez „kredita“ procenjuje.

Štaviše, ispostavlja se da je, premda na planu pozorišne kritike smatran za „tradicionalistu“, Kujundžić pravovremeno uočio i vrednovao prelomnu pojavu vidova „dokumentarno-igrane“ TV-drame, koje su između 1976. i 1978. afirmisali autorski tandemi Siniša Pavić – Sava Mrmak i Radomir Subotić – Bata Čengić, a koja je svoj vrhunac dostigla 1980-ih, u kritičkim TV-storijama Želimira Žilnika.

Razvijajući se zajedno sa samim medijem kojem je bila posvećena, Kujundžićeva TV kritika pruža svedočanstvo o jednom, ne tako davnom, medijskom sazrevanju, ali i o jednom, čini se brzo zaboravljenom, društvenom srozavanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari