Pilot projekat lokalnog razvoja (LDPP) je jedna od komponenti Regionalnog programa za kulturno i prirodno nasleđe Jugoistočne Evrope koji je pokrenut 2003. godine uz podršku Saveta Evrope.

Zemlje učesnice programa su: BJR Makedonija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Hrvatska, Rumunija i Srbija.

Cilj LDPP je da postavi metodologiju za dugoročni održivi razvoj lokalnih sredina i mudro upravljanje razvojnim potencijalima, tako da se maksimalno iskoriste kulturno i prirodno nasleđe, prepoznati kao jedan od ključnih razvojnih činilaca.

Očekivani rezultat je demokratski postignut dogovor o budućoj strategiji razvoja, koja uključuje i uspostavlja veze između razvoja privrede, kulturne raznolikosti, socijalne i teritorijalne povezanosti i ekološke ravnoteže.

Projekat se sprovodi na pilot teritoriji regije Resava-Mlava, odnosno na teritoriji opština Žagubica i Despotovac, a u nadležnosti Ministarstva kulture i informisanja.

U Žagubici je 30. jula 2013. godine održana sednica Upravnog odbora projekta, kojom je predsedavala gospođa Slavica Trifunović, pomoćnik ministra kulture i informisanja u Vladi Republike Srbije.

Upravni odbor je razmatrao Izveštaj o sprovođenju pilot projekta lokalnog razvoja „Resava-Mlava“ u prvoj polovini 2013. godine i ocenio da je projekat značajno napredovao u realizaciji planiranih aktivnosti.

Pored razmatranja izveštaja o sprovođenju projektnih aktivnosti, Upravni odbor je dogovorio metodološki okvir za dublju analizu teritorije i dinamiku sprovođenja na izradi dijagnoze teritorije, dogovoreno je formiranje radnih grupa za sprovođenje dijagnoze i formiranje jedinica za sprovođenje projekta u Žagubici i Despotovcu. Takođe je usvojen i Akcioni plan pilot projekta lokalnog razvoja „Resava-Mlava“ do kraja 2013. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari