Sednica Visokog saveta sudstva na kojoj će se raspravljati o inicijativi za smenu Nate Mesarović biće održana 28. januara na zahtev Ministarstva pravde.



U međuvremenu je pet članova Visokog saveta sudstva, među kojima su Nikola Selaković, Petar Petrović, Mirjana Ivić, Miroljub Tomić i Sanja Vidanović, tražilo da se sednica hitno održi juče, ali je predsednica Visokog saveta sudstva Nata Mesarović taj zahtev odbila.

Nata Mesarović, predsednica Visokog saveta sudstva, nije želela juče da komentariše predstojeću sednicu i njen dnevni red uz obrazloženje da su sve informacije o zasedanju VSS-a postavljene na internet sajtu VSS. Prema njenim rečima, komentare će davati tek nakon sednice.

U obrazloženju Nate Mesarović, koje je postavljeno na internet stranici Visokog saveta sudstva, ističe se da je zahtev nekoliko članova za održavanje sednice odbijen zbog toga što je zasedanje po istom dnevnom redu zakazano za 28. januar, a na zahtev Ministarstva pravde.

Podsetimo, Ustavni sud Srbije ocenio je krajem decembra prošle godine da je član 102, stav 5 Zakona o sudijama, po kojem je Nata Mesarović izabrana za predsednicu Vrhovnog kasacionog suda, neustavan. Ovom odlukom praktično je pokrenuta smena predsednice Vrhovnog kasacionog suda, a konačnu odluku o prestanku njene funkcije doneće Skupština Srbije, koja bi po tom pitanju trebalo da zaseda ovog meseca.

Inicijativu za ocenu ustavnosti podnela je Srpska napredna stranka. Naime, podnosioci inicijative smatraju da je problem što su narodni poslanici izabrali Natu Mesarović za predsednicu suda 30. novembra 2009. godine, kada sud još nije bio formiran. Vrhovni kasacioni sud počeo je da radi 1. januara 2010. godine.

Pored Srpske napredne stranke, zbog propusta u reformi pravosuđa smenu Nate Mesarović su do sada zahtevale i druge stranke u parlamentu, ali i nevladine organizacije i strukovna udruženja sudija. Smenu Mesarovićeve je prošle godine tražio i Savet za borbu protiv korupcije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari