Oaza prirode u centru 1

Javno preduzeće Zavod za izgradnju grada će sutra započeti sa radovima na postavljanju Dunavskog eko parka na Sunčanom keju, saopšteno je iz ovog preduzeća.

Projektom „Vratimo se prirodi. Vratimo se igri“ kompanija Coca-Cola – Hallenic bottling donirala je Gradu Novom Sadu Eko park koji će biti prvi park ovakvog tipa u Novom Sadu.

Eko park će biti postavljen na Sunčanom keju pored postojećeg dečijeg igrališta i teretana na otvorenom i predstavljaće mesto gde će najmlađi imati priliku da vežbaju i unaprede svoje veštine snalaženja u prirodi. Oponašajući prirodan teren, pomoću prepreka, staza i dodatnog mobilijara, deca će imati priliku da osete da su izvan grada i gradske vreve, iako se nalaze u samom centru.

Sav mobilijar u parku biće od drveta, premazan voskom zbog prirodnog taktilnog osećaja, jednostavne konstrukcije, sa podlogom od gume i travnate površine. Od rekvizita za igru, biće postavljene ljuljaške „orlovo gnezdo“, vrteška za decu, pocinkovana čelična konstrukcija u obliku boce koka-kole, visine dva metra, koja je namenjena za rast biljke puzavice. Takođe, postaviće se i talasasti zid sa klupom koji simbolizuje tok reke Dunav, pošto je i ideja celog projekta promovisanje zaštite reke Dunav i vodnih resursa uopšte. U parku će se nalaziti i mesto za odlaganje bicikala.

Park će biti osvetljen pomoću četiri mobilne ulične svetiljke sa solarnim sistemom za snabdevanje energijom, a ostaviće se prostor i za one koji žele da odmore i uživaju u pogledu, tako što će se u parku nalaziti i klupe za odmor sa pripadajućim stolovima.

Ugovor o izvođenju radova na postavljanju dečijeg i rekreativnog igrališta na otvorenom zaključen je između Coca-Cola Hallenic bottling company, Grada Novog Sada, a preko Zavoda za izgradnju grada i d.o.o. Propulzija iz Beograda koji će biti izvođač radova.

Ugovoreni rok za završetak ovog posla je 31. oktobar ove godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari