Američki sekretar odbrane Čak Hejgel potvrdio je juče da SAD i dalje procenjuju da li je bilo napada hemijskim oružjem na sirijske pobunjenike u predgrađu Damaska. „Predsednik Obama je zatražio od Ministarstva odbrane da se pripreme opcije za sve nepredviđene slučajeve. Mi smo to uradili“, rekao je Hejgel u Maleziji, tokom svoje turneje po jugoistočnoj Aziji.


Potvrđeno je i da je američka podmornica rasporedila četiri ratna broda u istočnom Meiteranu, i to uoči samita o masakru u Siriji, koji će biti održan početkom ove sedmice u Amanu, prestonici Jemena. Ministarstvo spoljnih poslova Sirije saopštilo je juče da je sirijski režim dozvolio inspektorima Ujedinjenih nacija da posete predgrađe Damaska gde je prošle srede u napadu na pobunjenike navodno korišćeno hemijsko oružje. Sporazum je postignut tokom jučerašnjeg razgovora ministra spoljnih poslova i visoke predstavnice UN za pitanja razoružanja Angele Kejn. U sporazumu stoji da tim UN koji predvodi profesor Eke Selstrem treba da koordinira sa sirijskom vladom u vezi sa datumom i vremenom posete lokacijama u predgrađu Damaska.

Zanimljivo je da je u saopštenju, koje je objavila sirijska novinska agencija, naveden pogrešan datum napada – 22. avgust, a napad se dogodio dan ranije. Predsednik SAD Barak Obama i britanski premijer Dejvid Kameron složili su se tokom vikenda da je navodna upotreba hemijskog oružja režima Bašara al Asada uvela sirijsku krizu u novu fazu, koja zaslužuje „ozbiljan odgovor“. U telefonskom pozivu, koji je trajao 40 minuta, dva lidera su zaključila da je sirijska vlada „gotovo sigurno“ odgovorna za prošlonedeljni napad oružanih snaga na pobunjenike u predgrađu Damaska, kada je navodno korišćeno hemijsko oružje koje je usmrtilo više od 1.400 ljudi.

Izvori iz britanske vlasti kažu da su se Obama i Kameron složili da sve opcije treba da budu otvorene, kako bi se okončala patnja sirijskog naroda, ali da svima bude jasno da Zapad ne može da stoji po strani dok se hemijsko oružje koristi na nedužnim civilima. Situacija se dramatično primenila nakon što su Lekari bez granica saopštili da su tri bolnice u Damasku prošle srede, kada je napad izveden, primile oko 3.600 pacijenata sa neurotoksičnim simptomima. Od posledica je preminulo 355 ljudi.

Predsednik Francuske Fransoa Oland izjavio je juče da „niz dokaza“ ukazuje da je napad u sredu, 21. avgusta, kod Damaska bio „hemijski“ i da „sve vodi ka zaključku“ da je sirijski režim „odgovoran“ za to. Francuska, Turska i Izrael traže da se protiv sirijske vlasti upotrebi sila. Predsednik Izraela Šimon Peres pozvao je juče međunarodnu zajednicu da se „otarasi“ hemijskog oružja u Siriji. „To je veoma komplikovano, veoma skupo, ali bi bilo još komplikovanije i opasnije da stvari ostanu kakve jesu“, rekao je Peres u Jerusalimu primajući šefa francuske diplomatije Lorana Fabijusa. U međuvremenu sirijska vlada nastavlja da negira odgovornost za upotrebu hemijskog oružja.

Rusija i Iran za transparentnost

Saveznici sirijskog lidera Bašara al Asada Rusija i Iran pozivaju na transparentnu i pouzdanu istragu o navodnom napadu hemijskim oružjem na pobunjenike u Siriji. I Moskva i Teheran su optužile pobunjenike za ovaj zločin. Sirijska državna televizija, prenosi Gardijan, saopštila je da su oružane snage pronašle tunele u pobunjeničkim oblastima u kojima su skladištene hemikalije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari