– Pogrom, paljevine, pljačke, haos – reči su koje opisuju situaciju u Baltimoru u američkoj državi Merilend, prenose svetske agencije pozivajući se na izveštaje dopisnika sa lica mesta. Masovni neredi izbili su u ponedeljak na dan sahrane Afroamerikanca Fredija Greja, koji je preminuo u policijskom pritvoru. Grej je preminuo 19. aprila nakon što je zadobio fatalnu povredu kičme dok se nalazio u policijskom pritvoru. Protesti su usledili pošto je zamenik komesara policije saopštio da je Greju trebalo da bude ukazana medicinska pomoć na mestu hapšenja, pre nego što je stavljen u kombi sa lisicama i bez pojasa, čime su prekršena pravila službe.

Radi se o jednom od najvećih protesta u Baltimoru u proteklih 45 godina, pišu lokalni mediji, dok je policija upozorila da bi bande mogle ugroziti red i bezbednost. Uništeno je na desetine policijskih vozila. Demolirano je i više desetina automobila. Policija je u više navrata pokušala da rastera demonstrante suzavcem, koji su ih gađali kamenicama, flašama i drugim predmetima, ali bezuspešno. Razjarena masa iznosila je robu iz prodavnica na kojima su polupana stakla. Nekoliko desetina ljudi opljačkali su gradsku apoteku, javlja CNN.

Prva žena ovog grada Stefani Roling Blek pozvala je na smirenost i uvela policijski čas od 22h do 5h koji će biti na snazi nedelju dana. Dodala je kako su grad izgradile generacije stanovnika te da neće dozvoliti da ga „siledžije“ unište.

Krajnje opasno stanje nateralo je predsednika Baraka Obamu da situaciju uzme u svoje ruke, dok je guverner države Merilend Lari Hogan objavio vanredno stanje i izveo na ulice 5.000 pripadnika Nacionalne garde čiji je zadatak da zaštite ljude i imovinu. On je kazao kako je pozivanje snaga nacionalne garde bilo „zadnja opcija“, prenosi Independent.

U nasilju koje izbilo posle sahrane 25. godišnjeg crnca Fredi Greja, ranjeno je 15 policajaca, od kojih šest teško, prenosi AFP. Navodno je povređen i jedan civil. Prema poslednjim informacijama, uhapšeno je 27 demonstranata, većinom tinejdžera.

List Biznis Insajder piše kako je došlo je do pojave masovnih pljački, a na ulicama se mogu videti zapaljeni automobili. Tokom noći je zapaljena i zgrada staračkog doma u izgradnji. Nastava u školama je otkazana.

Porodica 25-godišnjeg Greja osudila je nasilje koje se proširilo Baltimorom. „Želim da se izborimo za pravdu za moga sina, ali ne na ovaj način“, rekla je novinarima Fredijeva majka. Njegova sestra bliznakinja, Frederika Grej, takođe je osudila nasilje. „Ne mislim da je ovo za Fredija. Mislim da je svo ovo nasilje pogrešan odgovor na situaciju“, istakla je, a prenosi CNN. Njegova smrt intenzivirala je nacionalnu debatu o policijskom postupanju prema Afroamerikancima.

Zvaničnici su ocenili kako su ovi sukobi bili najnasilniji u SAD-u od prošle godine kada su se u Fergusonu u Misuriju sukobili stanovnici s policijom zbog ubistva crnog mladića koje je počinio beli policajac.

Protesti solidarnosti sa demonstrantima održani su juče širom SAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari