Obavezna vakcinacija i kazne za roditelje ostaju u zakonu 1Foto: EPA-EFE SEBASTIEN NOGIER

Ustavni sud Srbije odbacio je inicijativu antivakcinaša da se pojedine odredbe Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti proglase neustavnim, te obavezna vakcinacija dece i dalje ostaje na snazi, kao i kazne za roditelje koji odbijaju da vakcinišu svoju decu.

U Srbiji su od početka oktobra registrovana 93 pacijenta obolela od malih boginja, a epidemija je prijavljena u Beogradu, srpskim enklavama na Kosovu i Metohiji, Bujanovcu i Kraljevu. Najmlađi pacijent je beba od tri meseca, a najstariji ima 48 godina, dok je najveći broj obolelih među mlađima od pet i starijim od 20 godina, saopštio je Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“.

Iako broj obolelih u Srbiji od malih boginja svakodnevno raste, antivakcinalni lobi i dalje vrši pritisak na javnost iznoseći neutemeljene stavove o štetnosti MMR vakcine.

– U demokratskom društvu svako može da priča šta hoće. Godinama imamo situaciju da bizarni likovi i polugole pevačice, atraktivni za tabloide, govore o stvarima koje ne poznaju ne bi li dospeli na naslovne strane – kaže za Danas epidemiolog Zoran Radovanović, dodajući da živimo u sistemu pogrešnih vrednosti koje diktiraju ekstremni desničari.

– Apsurdno je da se sumnja u lekare, u čitavu profesiju. Pa oni bi imali mnogo veću zaradu kada deca ne bi bila vakcinisana, jer bi znatno više para otišlo na lečenje te dece. Obavezna vakcinacija postoji u mnogim razvijenim zemljama, a čak tamo i gde nije obavezna imunizacija, poput skandinavskih zemalja, više od 90 odsto dece je vakcinisano, jer je o tome razvijena društvena svest – naglašava Radovanović i dodaje da je vakcinacija civilizacijsko, kulturološko pitanje, gde smo mi poslednjih godina podbacili.

– Kakav će biti tok epidemiološke situacije za sada se ne može predvideti sa izvesnošću. Srećna okolnost je što postoji epidemiološki bedem, odnosno obuhvat vakcinacije među decom školskog uzrasta je bio visok, te ona nisu izložena oboljenju. Problem su deca predškolskog uzrasta. Jedna trećina njih nije zaštićena, što je posledica delovanja antivakcinalista u proteklih pet godina – naglašava Radovanović. Doktor dodaje da ne treba dizati paniku ni oko malih boginja, jer se sada ide u drugu krajnost.

– Male boginje nisu smrtonosno oboljenje, ali ostavljaju organizam u stanju smanjene otpornosti i podložnosti drugim zaraznim bolestima. Kod svakog petog zaraženog javlja se upala pluća, upala uva je nešto češća, dok zapaljenje mozga dobija jedno od 1.000 obolelih pacijenata – ističe naš sagovornik. On dodaje da u evropskim zemljama od zapaljenja mozga umire jedna od 2.000 obolelih osoba, dok u nerazvijenim zemljama od malih boginja umire svako 10 ili 20 dete.

Kontrola vakcina

Kontrola kvaliteta vakcina je veoma rigorozna. Sve cepiva se prvo kontrolišu u evropskoj Agenciji za lekove, a potom se svaka serija vakcina kod nas se kontroliše u našoj Agenciji za lekove i medicinska sredstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari