Obećanja vlasti duga tri godine

Predsednik Srbije izjavio da će se Srbija u narednom periodu posvetiti odsumporavanju u termoelektranama

Ostavite komentar


  1. Prosto je neverovatno da neko traži uzrok zagađenja u automobilima i fabrikama kada recimo jedna mala Holandija ima 17,5 miliona stanovnika,5000 kilometara auto puteva i ko zna koliko običnih,kada ima 13 miliona vozila na tim putevima i industriju kao pola jugositočne Evrope zajedno!Na desetine najvećih rafinerija,hiljade industrijskih postojenja,brodogradilišta..Roterdamsku luku(najveću u Evropi)koja je dugačka 50 a široka 15 kilometara,Amsterdamsku luku(petu u Evropi)!I tamo ima manje smoga na ulici nego u Beogradu?Zašto?Zato što se greju na gas već 100 godina!Kod nas drva i ugalj pa udri Mile na 30 stepeni u 21.veku?I šta ćete da uradite povodom toga?Ništa.Ista zagađenost je bila i pre 40 godina pa i veća jer je ipak jedan broj građana danas priključen na gas.Izmerite zagađenost recimo u Zrenjaninu pa u Valjevu i videćete razliku,U Vojvodini se više koristi gas.

    1. Znate zasto je to tako u Holandiji? Pa Holandija se ozbiljno bavi problemima ekologije. Ona nema gradjane, a ni politicare, koji ce svaku situaciju iskoristiti da se medjusobno prepucavaju i optuzuju a da, ustvari, nemaju nikakve namere da bilo sta urade. I da nesto urade to ce biti neka ad hok odluka, koja ce ovom narodu da napravi vise problema i stete nego koristi. Holandjanima njihova drzava nije „propala“ kao vecini gradjana Srbije. Holandjanin nece da istrese sekret iz nosa a potom da slinavu maramicu baci na trotoar, kao sto je uobicajeno kod naseg „krema“, posebno onog koji sedi u automobilima od stotinak hiljada evra. Holandija je na svom ekoloskom razvoju radila pedesetak godina i to radi i danas. Evo, ovih dana gledamo i slusamo panicna i histericna prepucavanja, koja se uglavnom svaljuju na ledja jednog coveka, odnosno Aleksandra Vucica. Ja mislim da je situacija jos katastrofalnija od ove, da svakodnevnbo na hiljade umiremo, mislim da bi i tada bilo najvaznije optuziti za to one koje mrzimo bez obzira sto smo svesni da za ovakvo stanje atmosfere i prirodne sredine najvise krivice snosimo svi mi gradjani Srbije, bez izuzetaka. Zar neko misli da iza 5 miliona onih koji sve sto imaju izruce u polja i recne tokove, ili zapale u pecima, zar mislite da za onima koji bljuju, pljuju i prde, neko moze sve to da pocisti?! Nije samo Beograd u pitanju gospodo. Ovu zemlju devastiraju prljaju i pustose divlji ljudi, cak i u ruralnim podrucjima gde se stanovnistvo moze izbrojati na prstima. I ovaj, jako ozbiljan momenat iskoristice se u svrhu palanackog prepucavanja politickih partija kojima je do ekologije i cistog vazduha stalo koliko do lanjskog snega. Ovo je lepa prilika da se iz dana u dan redjaju tekstovi, obavezno propraceni komentarima koji uglavnom za ovu „svinjsku“ situaciju krive druge a ne sebe.

  2. Ministarstvo energetike već godinama brani neodrživu tezu da se moramo još x godina oslanjati na TE, kao glavni izvor el. energije u Srbiji. Većina građana ne zna da su cene proizvodnje struje za neke od održivih izvora energije pale ispod cena klasične proizvodnje u TE, ne računajući troškove lečenja građana, prečišćavanja i odlaganja (štetnih) ostataka proizvodnje (pepeo, itd). Taj pristup je loš, zastareo i na kraju se skupo plaća, zagađenjem i izgubljenim životima!

    1. Zato sto sve državne TE kupuju ugalj od privatnih firmi (koje isti kupuju od državnih ugljenokopa).
      Zar zaista neko misli da će posrednici lako ispustiti to iz ruku. Pitajte Palmu, njegove firme su medju najvećim posrednicima izmedju ugljenokopa i potrošača, sto državnih, sto privatnih.
      Odakle one silne „2 hiljade za gospodina/gospodju“?

  3. Koliko ja shavatam na pm2.5 i pm10 ne utice odsumporavanje vec nedostatak ili lose stanje filtera.

  4. re: Vlada Srbije je na jučerašnjoj sednici formirala Radnu grupu za sistemsko rešavanje pitanja zaštite vazduha u Republici Srbiji i imenovala premijerku Anu Brnabić za predsednicu ovog tela.

    Može se očekivati da će svaki put kad košava oduva smog reći da su ga teleportovali.

  5. A kada se to u Srbiji merila zagadjenost vazduha. Mozda u poslednje vreme i to ne svuda. Po Beogradu se lozio ugalj koji je ubacivan u podrume i grejalo se na mazut, naftu i tako dalje. Smog je oduvek bio prisutan cim pocne grejna sezona i onaj ‘karakteristican miris“ sagorevanja uglja i mazuta.

    1. Ide joj odlicno! Uspesna je kao i sto je bila uspesna na oslobadjanju srbskog naroda po srbskim zemljama u zadnjih 30 godina.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 27. i 28. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Marko Vidojković, pisac

Danas su jedine normalne dnevne novine u zemlji. Kad bih čitao nešto drugo potpuno bih poludeo.