Obeležava se devet godina od pada vojnog helikoptera u Surčinu 1Foto: N1

Porodice i kolege članova posade transportnog helikoptera Mi-17 Vojske Srbije, koji se srušio u okolini aerodroma „Nikola Tesla“ 2015. godine, obeležiće danas godišnjicu nesreće u kojoj je poginulo ukupno sedam ljudi.

Na mestu nesreće biće upaljene sveće i ostavljeno cveće u znak sećanja na pilota majora Omera Mehića, kapetana kopilota Milovana Đukarića, letače zastavnike Nebojšu Draića i Ivana Miladinovića, medicinare iz Novog Pazara Dževada Ljajića i Miroslava Veselinovića i bebu iz tog grada, koju su prevozili na lečenje u Beograd.

Transportni helikopter Mi-17 srušio se 13. marta 2015. godine u širem rejonu aerodroma „Nikola Tesla“ u Surčinu, na povratku iz Raške odakle je prevozio životno ugroženu bebu iz Novog Pazara.

U javnosti se vodila rasprava zbog čega je helikopter, uprkos složenim meteorološkim uslovima i gustoj magli, pokušao sletanje na civilni a ne na vojni aerodrom u Batajnici, ili heliodrom kod Vojnomedicinske akademije na Banjici, kao i ko je odlučio da se leti za Beograd, a ne za Kragujevac, Niš ili Kraljevo.

Više javno tužilaštvo u Beogradu, petnaest meseci nakon pada, saopštilo je da neće biti pokrenut krivični postupak protiv osoba koje su učestvovale u pripremi i izvršenju zadatka.

Kako je Tužilaštvo tada navelo, Komisija za osnovno ispitivanje udesa i Komisija za ispitivanje vanrednog događaja nisu utvrdile da je to delo izvedeno iz nehata, ili sa umišljajem.

U predistražnom postupku ustanovljeno je i da je u lancu komandovanja bilo propusta, ali da oni nemaju krivično-pravnu težinu, već eventualno disciplinsku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari