Obeležavanje Dana Grada Bora bez gostiju i praznične atmosfere 1Foto: Beta/Milan Obradović/MO

U Boru se danas, skromnije nego inače, obeležava 3. oktobar, dan Grada.

Nema gostiju i praznične atmosfhere, izostaće i uobičajene prateće manifestacije kako bi se ispoštovala odluka republičkog Kriznog štaba i sve propisane mere, navode gradske vlasti.

Uobičajena centralna proslava ove će godine izostati, ali neće svečana akademija.

Doduše, svečana akademija povodom obeležavanja Dana grada i njegovog oslobođenja u Drugom svetskom ratu prilagođena je trenutnoj epidemiološkoj situaciji i dostupna je na onlajn platformi.

I promotivni film kojim se sumiraju rezultati ostvareni između dva praznika Grada takođe je dostupan onlajn.

Tradicionalna svečana podela laptop računara najboljim učenicima borskih osnovnih i srednjih škola biće upriličena u toku naredne nedelje, dok će najveće priznanje Grada Bora „Oktobarska nagrada“ ove godine izostati zbog neispunjavanja uslova javnog poziva ni jednog od 11 predloženih kandidata, navode gradske vlasti.

Inače, danas su predstavnici Grada Bora, boračkih organizacija, SPS-a i Vojske Srbije, povodom Dana oslobođenja Bora u Drugom svetskom ratu, položili vence i cveće na Spomenik palim borcima na Trgu oslobođenja u Boru.

Borski gradonačelnik, Aleksandar Milikić je danas sa saradnicima obišao i Ulicu Moše Pijade koja će nakon višemesečne rekonstrukcije od ponedeljka biti otvorena za saobraćaj.

Kako se tom prilikom čulo, reč je o jednoj od najvećih investicija između dva Dana grada i tokom temeljne rekonstrukcije zamenjena je kompletna vodovodna mreža i vrelovodna instalacija i ulica je asfaltirana.

Prema rečima gradonačelnika Milikića uređenje komunalne infrastructure u Boru, kao I u selima biće nastavljeno

– Borani zaslužuju najbolje uslove za život i razvoj i interes nam je da podjednako razvijamo i grad i sela, jer kada razvijemo infrastrukturu u selima na nivou grada, onda nema potrebe za migracijama iz sela ka gradu. – kazao je Milikić najavljujući da će narednih godina lokalna samouprava baviti razvojem komunalne infrastrukture, vodovoda i kanalizacije u selima.

Dan grada Bora bio je povod da u Muzeju rudarstva i metalurgije bude otvorena izložba skulptura „Portreti života“, autora Milorada Antića Pirketa.

Ovaj borski umetnik do sada je imao 35 samostalnih i učestvovao je na više od 150 kolektivnih izložbi, a za ovu priliku odabrao deset radova.

Na ovoj izložbi je promovisana i monografija Portreti života, a sve skulpture sa izložbe Milorad Antić je poklonio Muzeju Rudarstva i metalurgije, a jednu i Gradu Boru.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari