Obeležavanje godišnjice smrti Zorana Đinđića 1Foto: DS Twitter

Članovi porodice Zorana Đinđića, predstavnici Demokratske stranke i građani položili su danac cveće i vence na grob ubijenog premijera u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Povodom 15 godina od Đinđićevog ubistva cveće su položili supruga Ružica Đinđić i sin Luka, dosadašnji predsednik DS-a Dragan Šutanovac i članovi te stranke Slobodan Milosavljević, Branislav Lečić, Nada Kolundžija i Goran Ćirić.

Prethodno su bivša gradska sekretarka za kulturu grada Beograda Gorica Mojović, zajedno sa Slobodanom Milosavljevićem  ministrom u Vladi Zorana Đinđića, i Goranom Ćirićem, šefom poslaničke grupe DS, položila je cveće kod Spomen ploče dr Zorana Đinđića, Studentski trg 10.

„Ovu tablu je 2011. godine na inicijativu Fondacije dr Zoran Đinđić postavila Skupština grada Beograda. Bez obzira na ovih 15 godina, svi mi mislimo na Zorana Đinđića. Večna mu slava“, izjavila je Gorica Mojović.

Poštu Đinđiću odao je danas i predsednik Nove stranke Zoran Živković, koji je posle njegovog ubistva bio premijer i predsednik Demokratske stranke.

Na spomen-ploču u parku na Trgu Republike, cveće su položili bivši predsednik Skupštine grada Zoran Alimpić i članica Političkog saveta Demokratske stranke Ljiljana Lucić.

„Ovaj plato pored Trga Republike je prvo mesto na kome je grad Beograd 2004. godine odala počast Zoranu Đinđiću dajući ime tom platou. Đinđić je bio prvi demokratski gradonačelnik Beograda, prvi demokratski premijer Srbije, ubijen je u političkom atentatu dok je vršio svoju dužnost kao premijer Srbije. Građani Beograda i Srbije će uvek odavati počast ovom velikom čoveku“, rekao je Alimpić.

Predstavnici Čuvara Starog grada, Demokratske stranke, Socijaldemokratske stranke i Nove stranke obnovili su danas i zaštitili mural sa likom Zorana Đinđića na platou kod Folozofskog fakulteta.

U saopštenju se navodi da su u uslovima relativizacije istorije i kreiranja atmosfere u kojoj se zlikovci proglašavaju za heroje, a žrtve za izdajnike, ove stranke i pokreti obnovili i zaštitili mural sa Đinđićevim likom.

Predsednik  Političkog saveta DS Zoran Lutovac izjavio je danas u Bulevaru dr Zorana Đinđića da je taj bulevar danas „žila kucavica Novog Beograda“. Lutovac je naveo da je sa glumicom Danicom Maksimović 2007. predao peticiju potpisnanu sa od preko trideset hiljada građana Novog Beograda da se tadašnji Bulevar AVNOJ-a preimenuje u čast Zorana Đinđića.

Lutovac je naveo da je upravo ta ulica koja je bila livada a sada privredni i sportski centar celog grada najbolja metafora politike i vizije za Srbiju prvog demokratskog premijera dr Zorana Đinđića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari