Obeležavanje osam decenija od bombardovanja Beograda 6. aprila 1941. godine

Ostavite komentar


  1. A kad je sledeci jubilej?Tepaju nas na svakih 20 godina od kako smo se oslobodili Turaka.Turci nas nisu poturcili pa vala nece ni ovi pounijatiti.Valjda ce im to jednom biti jasno!

  2. Шта је са „министарством правде“. Хоћели поренути поступак против потомака „боље гроб него роб“ или против потомака Краља Петра и пучиста
    јер до сада сви пеузијаму „заслуге“ а нико одговорност за бомбардовање осим генерала Лера који је добио смртну казну за бомбардовање Бограда 1941
    док су маршал Толбухин и генерал Жданов добили улице у Београду за бомбардовање београда од 14-20 октобра 1944

    1. Ako takvi kao ti dodju na vlast, ne sumnjam da ce odmah biti pokrenuta inicijativa da se poruse svi spomenici za slobodu i da se jednoj od ulica u Beogradu, u krugu Dvojke, dodeli ime tvog ljubljenog Hitlera.

      1. Ti samo imas privid da si slobodan i da ti je lepo. probaj otvori firmu za bilo sta da vidis koliko si slobodan i koliko ce ti biti lepo u srbiji.
        U Nemackoj, to mozes.

  3. Nijedna godišnjica bombardovanja nije dovoljna za makar mali tekst na naslovnoj strani Danasa, malo je to zabrinjavajuće. Ono što me isto muči je kako to, iako je bombardovanje tada bilo dosta neprecizno, da je narodna biblioteka u Beogradu pogođena prvi dan bombardovanja a Big Ben u Londonu nisu uspeli da pogode uprkos dugotrajnoj kampanji. To bi sigurno naudilo moralu Britanske vojske i možda je čak primoralo na predaju kao što je to učinila Francuska vojska bez ijednog ispaljenog metka a pod izgovorom očuvanja zemlje.

    1. Odgovor je jednostavan – Narodna biblioteka Srbije nije pogođena (niti je gađana, niti je planirano da bude gađana) 6. aprila 1941.
      NBS je zapaljena i izgorela u podmetnutom požaru 7. aprila 1941. a knjige iako spremne za evakuaciju su izgorele, jer Patrijaršija nije htela da ustupi prostor a vojska nije htela da da kamione za transport!

  4. Nemacki napad na Jugoslaviju 6 aprila 1941, je bio direktna posledica vojnog puca 27 marta, koga su izveli srpski oficiri, nesvesni da u sukobu sa Hitlerom, nemamo nikakvog izgleda. Svi oni su pobegli u inostranstvo i tamo ostali celo vreme rata. Umesto da krene na Rusiju, Hitler – besan sto je izigran ugovor – razbio je Jugoslaviju, odveo u ropstvo nasu vojsku i policiju (oko 200 000 uglavnom srpskih vojnika i oficira) i omogucio nesmetan povratak ustasa iz Italije i formiranje NDH.

  5. Narodna biblioteka Srbije 6. aprila 1941. nije pogođena, niti je bilo planirano da bude gađana, bombama Lutfafea, niti je izgorela od bombi – zapaljena je iznutra 7. aprila, a za knjige nekoliko dana ranije spakovane u stotinak sanduka Patrijaršija nije htela da da prostor, a vojska kamione za transport, pa su izgorele…
    Po istrazi koju su obavili nemački i beogradski policijski organi, biblioteku je zapalio jedan od čuvara biblioteke, inače folksdojčer, kasnije SS-ovac… Znaju se i imena i sve oko toga, u arhivi Beograda postoji dokumentacija, na suđenju Leru je o tome bilo mnogo reči… Sve postoji u literaturi…

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 30. april, 1. i 2. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Milena Minja Bogavac, dramaturškinja

Svojevremeno čitala sam sve dnevne novine u nadi da ću tako biti najobjektivnije informisana. Od 2013. godine do danas čitam isključivo Danas.