Obeležen 22. septembar, dan oslobođenja opštine Kladovo 1Ruska delegacija prijem u opštini Kladovo/Foto: Opština Kladovo

Čelnici opštine Kladovo priredili su povodom 22. septembra, dana oslobođenja opštine Kladovo prijem za rusku delegaciju, nakon koga su zajedno sa gostima iz Rusije položile vence na spomen obeležja u Kladovu i Vajugi, sela iz koga su jedinice Crvene armije i IX udarne brigade krenule u završne operacije oslobađanja Jugoslavije.

Višegodišnja tradicija obeležavanja 22. septembra, dana oslobođenja opštine Kladovo uz prisustvo delegacije iz Rusije nastavljeno je i ove godine.

Najpre su prijem za delegaciju Rusije koju je predvodio je zamenik šefa konzulata Kiril Korštakov i Andrej Gorčakov iz “Silovije mašina” u opštini priredili čelnici lokalne samouprave.

Sa ruskom delegacijom razgovarali su predsednik SUBNOR-a Nebojša Stojanović, predsednik opštine Saša Nikolić, zamenik predsednika opštine Bojan Božanović i predsednik Skupštine opštine Kladovo Radovan Arežina.

Po završetku prijema, opštinski čeknici su zajedno sa gostima iz Rusije položili vence na spomen obeležja u Kladovu i Vajugi.

Seosko naselje Vajuga u kladovskoj opštini je mesto u kome su se 22. septembra 1944. godine srele jedinice Crvene armije i Srpske devete udarne brigade i iz ovog naselja krenule su završne operacije oslobađanja nekadašnje države.

Spomenik piradimalnog oblika podignut je 1985. godine, a sve do početka dvehiljaditih godina. 22. septembar obeležavan je kao dan opštine Kladovo.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari