Obeležen Dan oslobođenja Požarevca, dodeljene nagrade grada 1Foto: sattelevizija.com

Svečanom akademijom u Centru za kulturu i polaganjem venaca obeležen je 15. oktobar, Dan oslobođenja Požarevca u Prvom i Drugom svetskom ratu.

Gradonačelnik Požarevca Saša Pavlović je rekao da  je 15. oktobar „doneo mir u kome i danas živimo, a za koji su zaslužni naši preci koji su položili svoj život za Požarevac i za otadžbinu“.

– Naši preci su u oba rata podjednako voleli svoju otadžbinu, te su u tim danima dali svoje živote za slobodu cele zemlje. Danas vodimo mirnodopsku bitku u kojoj se ceo svet nalazi, protiv nevidljivog neprijatelja zvanog kovid 19. Zato su danas nagrađeni „generali u belim mantilima“ kojima smo svi mi vojnici, rekao je Pavlović.

U ime kompanije „Gazstrojprom“, koja je obnovila spomenik vojnicima Crvene armije, obratio se direktor za spoljne veze Andrej Okuljkov.

Naglasio je da će ta kompanija učestvovati u obnovi sadnica drveća u tom spomen-parku.

Usledilo je polaganje venaca kod spomenika Srpskom vojniku, Palim rodoljubima i poginulim Crvenoarmejcima.

Svečanostima su prisustvovale delegacije Ruske Federacije i Belorusije, predstavnici Ministarstva odbrane, Ministarstva pravde i MUP-a, SUBNOR-a, narodna poslanica Ana Miljanić, direktori javnih preduzeća, zdravstvenih ustanova, kao i predstavnici opština Braničevskog okruga, gradske opštine Kostolac i grada Požarevca.

Odbor za dodeljivanje nagrada i povelja Grada Požarevca doneo je prethodno odluku o nagradama.

Nagrade u neto iznosu od po 58.800 dinara i povelje dodeljuju se dr Nevenki Gajić, doktorki veterine i socijalnoj radnici, dr Nenadu Davidoviću, hirurgu, Novici Đorđeviću, socijalnom radniku, i dr Nenadu Steviću, pulmologu.

Povelja Požarevca dodeljena je „Gazstrojpromu“ iz Rusije.

Plakete su uručene Domu zdravlja Požarevac, Zavodu za javno zdravlje Požarevac i Opštoj bolnici Požarevac.

Tekst je deo medijskog projekta „Ulaganja za život”, koji je sufinansiran sredstvima Grada Požarevca. Stavovi izneti u medijskom sadržaju ne odražavaju nužno stavove organa koji sufinansira projekat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari