Obeležen Dan oslobođenja Požarevca 1Foto: Z.V.

Dan oslobođenja grada Požarevca 15. oktobar, koji se sticajem istorijskih okolnosti dogodio istog dana u Prvom i Drugom svetskom ratu, obeležen je prigodnom svečanošću u zgradi starog Načelstva

Dan je obeležen polaganjem venaca na spomenik Srpskom vojniku u centru varoši koj je nedavno restauriran, zatim kraj Spomen obeležja pripadnicima Crvene armije poginulim u borbama za oslobođenje grada i Spomenika streljanim rodoljubima u Spomen parku „Čačalica“

Dan oslobođenja Požarevca obeležen je brojnim manifestacijama uz prisustvo funkcionera lokalne samouprave, gostiju iz inostranstva, političkog vrha Republike, predstavnika Vojske, Policije i javnog života.

Organizovan je prijem zvanica u svečanom salonu Gradskog zdanja a, nakon intoniranja državne himne u izvođenju Gradskog ženskog hora “Barili” pod rukovodstvom mr Katalin Tasić.

Gradonačenik Požarevca Bane Spasović je tom prilikom rekao da je veoma važno da ne zaboravimo važne datume iz prošlosti.

-Današnjim danom mi žrtve iz ovih ratova ne oplakujemo, već ih slavimo zahvalni zbog svega što su učinili za nas. Danas ćemo im se zahvaliti polaganjem venaca na njihove spomenike, zahvalni za veliko junaštvo naših hrabrih predaka – istakao je Spasović.

Potom se prisutnima obratio i Vladimir Kornienkov ispred Ambasade Rusije. Vojni ataše pukovnik Kornijemkov je rekao da danas svim ratnicima odajemo veliko priznanje i izražavamo ponos i divljenje prema onima koji su branili slobodu.

-Herojske činjenice zajedničke istorije srpskog i ruskog naroda predstavljaju istinske orijentire za važne odluke u globalnom svetu. Važno je ne zaboraviti našu zajedničku istoriju – dodao je Kornijemkov.

Povodom Dana oslobođenja organizovana je Svečana akademija uz uručenje ovogodišnjih oktobarskih priznanja zaslužnim kolektivima i pojedincima. U večernjim časovima na centralnom gradskom trgu nastupila je grupa Van Gogh.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari