Obeležen Dan sećanja na deportaciju novosadskih Jevreja 1944. godine 1foto: Jevrejska opština Novi Sad

Tokom Drugog svetskog rata populacija od nekoliko hiljada novosadskih Jevreja skoro je nestala, a najviše ih je stradalo u aprilu 1944. godine.

U januarskoj raciji 1942. godine, fašisti su ubili preko 800 Jevreja, pored toga, tokom celog rata oni su deportovani i ubijani, a u proleće 1944. godine preživeli su prebačeni u koncentracione logore.

Na kraju Drugog svetskog rata u Novom Sadu je ostalo samo dvadeset Jevreja, a u narednim mesecima vratilo se još nekoliko stotina njih koji su rat proveli u partizanima, izbeglištvu ili u logorima širom Evrope. Nakon rata, veliki broj preživelih se iselio u Izrael.

Jevrejska opština Novi Sad obeležila je 78. godišnjicu deportacije novosadskih i bačkih Jevreja u koncentracione logore Evrope. Najviše u Aušvic. Tim povodom, zamenik gradonačelnika Novog Sada Milan Đurić, predsednik Jevrejske opštine Novi Sad Mirko Štark i predstavnici GO SUBNOR-a položili su vence kod spomen-ploče na Sinagogi.

„Nikada ne smemo zaboraviti gubitak i žrtve naših sugrađana Jevreja jer time ispunjavamo i nameru zločinaca da oni zauvek nestanu. Zato je sećanje na ove traumatične događaje imperativ civilizovanog društva. Sećanje na žrtve nacizma i opasnosti koja ova idelologija donosi, moramo naglašavati svakoj generaciji koja stasava kako se ovakvi i slični zločini nikada ne bi ponovili“, izjavio je Milan Đurić.

Obeležen Dan sećanja na deportaciju novosadskih Jevreja 1944. godine 2
foto: Jevrejska opština Novi Sad

Predsednik Jevrejske opštine Novi Sad Mirko Štark rekao je da je tog 26. aprila 1944. godine 1.900 Jevreja, uglavnom žena, dece i starijih ljudi iz novosadske Sinagoge odvedeno u smrt.

– Putovali su dva meseca da bi stigli u najstrašniji logor uništenja Aušvic – Birkenau. Otprilike njih 300 se vratilo i oni čine jezgro današnje Jevrejske opštine Novi Sad. Uprkos očajničkim pokušajima fašista da potpuno unište sve Jevreje, oni nisu uspeli u tome. Mi smo danas ovde i ponosno čuvamo naše običaje, tradiciju i uspomenu na naše tragično preminule sunarodnike“ rekao je Mirko Štark.

Događaju je prisustvovao devedesetpetogodišnji Novosađanin Pavle Katić koji je preživeo nekoliko logora i koji je svedočio o surovim iskustvima pripadnika jevrejske nacionalne zajednice u Drugom svetskom ratu. Njega su pre deportacije uhapsili mađarski okupatori koji su ga osudili na robiju, a nakon zatvora odveden je u koncentracioni logor.

„Tu sam preživeo nekoliko meseci rada do iscrpljenja. Svi koji su bili snažni radili su duže, a ostali su postajali invalidi koje su likvidirali. Tako sam i ja, u januaru 1945. godine odveden u logor gde je bio krematorijum koji nije mogao ni da prihvati sve žrtve. Posle nekoliko meseci, 28. aprila dočekao sam oslobađanje i tada sam dospeo u jedan američki logor za oporavak, a nakon toga sam vraćen u svoju zemlju. Sve aktivnosti vezane za otpor fašizmu odvijale su se i ovde u Novom Sadu. Među Jevrejima je bilo više stotina njih koji su u tome učestvovali i koji su dali život za tu borbu, a među njima je bio i moj brat Mirko“, ispričao je Pavle Katić.

Više informacija iz ovog grada pogledajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari