Obeležena godišnjica oslobođenja Užica i osnivanja Užičke republike u Drugom svetskom ratu 1Foto: Grad Užice

Na Partizanskom groblju na Dovarju obeležen je 24. septembar, dan kada je Užice prvi put oslobođeno od Nemaca 1941. godine u Drugom svetskom ratu i kada je formirana Užička republika.

Obeležavanje 82. godišnjice i pomen žrtvama tog rata juče su organizovali Gradski odbor SUBNOR i Grad Užice.

Vence i cveće na spomen-obeležje su položile delegacije Užica, Sevojna, SUBNOR, Vojske Srbije, potomaka poginulih boraca, udruženja, preduzeća, ustanova i političkih partija.

Gradonačelnica dr Jelena Raković Radivojević je poručila da su „ljudi, čija su imena ispisana na spomen-obeležju, pokazali neizmernu hrabrost i dokazali da slobodu moguće izvojevati“.

„Odajemo poštu onima koji su izabrali put otpora i položili živote u borbi za oslobođenje svog grada. Ponosni smo na njihov heroizam i najmanje što možemo da učinimo je da ih pamtimo i da se poklonimo njihovim senima, hrabrosti i velikoj žrtvi“.

„Oni su deo najsvetlije istorije ovog grada, ali i Evrope i nikada ih ne smemo zaboraviti”, poručila je gradonačelnica.

Predsednik Gradskog odbora SUBNOR Vojin Mrđa je istakao da je 24. septembar 1941. godine „datum koji se ne sme zaboraviti“.

„Važno je da obeležavamo ne samo ovaj datum, nego svih  67 dana trajanja Užičke republike. Nemamo razloga da zaboravljamo te dane, jer naš grad je postao pravi grad, zahvaljujući dobrim delom i Užičkoj republici”, poručio je Mrđa.

On je najavio da će užički ogranak SUBNR naredih dana, za učenike užičkih osnovnih škola, raspisati literarni i likovni konkurs na temu „Užička republika“ i da će se pobednici proglasiti 29. novembra, kada će se obeležiti 82 godine od Bitke na Kadnjači.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari