Obeležena godišnjica rada subotičke "Čistoće i zelenila" 1Foto: Natalija Jakovljević/Danas

Javno komunalno preduzeće „Čistoća i zelenilo“ obeležilo je 75 godina od osnivanja i 135 godina održavanja čistoće u Subotici.

Svečanost je obeležena u Gradskoj kući, a ispred svečanog ulaza i smotrom mehanizacije, opreme i vozila kojima raspolaže ovo preduzeće.

Gradonačelnik Subotice, Stevan Bakić, je podsetio da je Subotica grad sa tradicijom da ima čiste ulice, uređene zelene površine i drvorede i da se pored ovog jubileja i 135 godina od kada je gradski lekar, u svom izveštaju Gradskom veću 1887. godine, skrenuo pažnju da su ulice neizmerno prljave i da treba preduzeti mere protiv epidemije kolere, prenosi Grad Subotica.

„Zato danas posebno želim da se zahvalim penzionerima koji su se trudili da ovo preduzeće, u kojem su proveli svoj radni vek, ostvari što bolje rezultate“, potvrđujući, istovremeno, da je svaki radnik bitna karika u lancu dobrog poslovanja preduzeća, istakao je Bakić.

Dodao je da je preduzeće tokom pandemije korona virusa dokazalo da je u kratkom roku u stanju da stavljanjem svojih kapaciteta na raspolaganje lokalnoj društvenoj zajednici adekvatno odgovori na krizne situacije.

Ocenio je da će ovo preduzeće biti važan činilac u regionalnom sistemu upravljanja otpadom.

„Gradu Subotici i opštinama Senta, Kanjiža, Bačka Topola, Mali Iđoš, Novi Kneževac i Čoka dodeljeno je 25 novih autosmećara i autopodizača za kontejnere, od kojih je ’Čistoći i zelenilu’ dodeljeno osam autosmećara i dva autopodizača“, podsetio je gradonačelnik.

Dodao je da je u cilju unapređenja životne sredine, od septembra prošle godine do danas uklonjeno osam divljih deponija sa teritorije grada Subotice i da su sredstva za njihovo čišćenje, u visini od oko 9,2 miliona dinara, obezbedili Ministarstvo za zaštitu životne sredine i Grad Subotica.

Predsednik Skupštine grada, Balint Pastor, je istakao da JKP „Čistoća i zelenilo“ ima oko 300 zaposlenih i da održava čistoću i odvozi otpad iz približno 40.000 domaćinstava iz grada i drugih mesnih zajednica.

„Zahvaljujući zaposlenima i menadžmentu ovog preduzeća i parkovi i cvetne kompozicije u njima održavaju se na način kako to Subotica zaslužuje“, ocenio je Pastor.

Kako je naveo, dugo se čekalo na izgradnju i opremanje Regionalne deponije, međutim, za desetak dana ona će dobiti integrisanu dozvolu i s tim steći sve uslove za obavljanje delatnosti, za preuzimanje, tretman i odlaganje otpada koji nije opasan.

„Gradimo savremen sistem za upravljanje otpadom, a unutar sistema oba preduzeća imaju veoma značajnu ulogu. Naš je interes da sva javna i javna komunalna preduzeća čiji je osnivač grad Subotica budu operativna i rade svoj posao u interesu građana Subotice“, kazao je Pastor.

Direktor JKP „Čistoća i zelenilo“, Slobodan Milošev, rekao je da će ovo preduzeće biti veoma važan činilac u regionalnom sistemu upravljanja otpadom.

„Nastavićemo da radimo i da se razvijamo i u budućnosti da postižemo značajne rezultate u korist grada, društva, ekonomije i ekologije“, poručio je Milošev.

U parku Prozivka u Subotici, zasađeno je 75 sadnica četinara, koje simbolično predstavljaju ovu jubilarnu godišnjicu, a unutar novopodignute zelene površine postavljena je i spomen-ploča koja obeležava ovaj gest.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari