Obeleženo 180 godina postojanja SANU i uručene povelje novim članovima 1BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ/MO)

U Srpskoj akademiji nauka i umetnosti uručene su povelje o prijemu i znak Akademije novim članovim i dodeljene medalje za poseban doprinos pojedincima. Jubilej 180 godina postojanja Akademije obeležen je koncertom u Kolarčevoj zadužbini na kome su izvedena dela naših kompozitora akademika.

U bogatoj istoriji Srpska akademija nauka i umetnosti je imala hiljadu pet stotina članova. Tu su značajni ljudi: nobelovci Ivo Andrić, Aleksandar Solženjicin, Česlav Miloš. Takođe, naučnici, Nikola Tesla, Mihailo Pupin, Milutin Milanković, Mendeljejev, a danas su novoizabrani dopisni članovi koji su pre dve nedelje primljeni u SANU dobili povelje o izboru i znak Akademije, javlja Radio-televizija Srbije.

Takođe, prvi put ove godine, dodeljene su medalje za poseban doprinos pojedincima i one će od ove godine postati tradicija.

Čitava svečanost počela je pozdravnom rečju predsednika SANU, akademika Vladimira Kostića koji je uporedio ovaj trogodišnji izborni ciklus sa ciklusom biološke obnove prirode, naglašavajući da nije reč o prostoj obnovi.

„Svake tri godine bi dah proleća trebalo da stigne u Srpsku akademiju nauka i umetnosti s obzirom na stav da nas čine pre svega oni koji su bili i koji jesu njeni članovi, a na neki transcedentni način i oni koji će to tek biti, a koje iščekujemo u nadi da će obezbediti Akademiji onu diferenciju specifiku koja je, tokom skoro dva veka, bila njena ključna prednost. Ali ne zavaravajmo se, i njeno prokletstvo“, naglasio je akademik Kostić.

Čitava svečanost obeležavanja 180 rođendana Srpske akademije nauka i umetnosti počela je u Kolarčevoj narodnoj zadužbini 18. novembra, koncertom Simfonijskog orkestra RTS-a. Na programu su bila dela kompozitora akademika SANU.

U SANU bilo 25 kompozitora

Kako obeležiti 180 godina od osnivanja naše najviše naučne i umetničke institucije, nego izvođenjem dela uvaženih kompozitora, članova Srpske akademije nauka i umetnosti – Isidore Žebeljan, Dušana Radića, Svetislava Božića i Ivana Jevtića.

„Dvadeset i pet kompozitora akademika u istoriji Srpske akademije nauka i umetnosti koja traje već 180 godina, mislim da je vođeno računa i o tome da se na pravi način zastuše autori koji više nisu sa nama, koji veše ne stvaraju, ali i oni koji su sada aktuelni“, navodi dirigent Dejan Savić.

Predvođeni znalačkom rukom Dejana Savića, Simfonijskom orkestru RTS-a pridružila se u drugom delu koncerta naša cenjena violončelistkinja Maja Bogdanović u izvedbi Čelo simfonije Ivana Jevtića.

„Prava poslastica. Jedan virtuozni komad, sjajno napisan, Ivana Jevtića za čelo i orkestar, mada on to zove Čelo simfonija u četiri stava“, dodaje Savić.

„To je jedno vrlo zahtevno delo sa ogromnim sastavom i jako energično, strastveno, lirsko. Puno je etno motiva. Ivan nam je ispričao da je bio zaljubljen kada je napisao to delo, da ga je jako brzo završio i da bez ljubavi nema ništa, kao i strasti“, kaže violončelistkinja Maja Bogdanović.

Čelo simfonija je napisana 1995. godine za BEMUS i od tada nije izvođena, a takvu sudbinu ima veliki broj dela domaćih kompozitora. Jedan ovakav koncert svakako jeste doprinos negovanju domaćeg stvaralaštva, ali je retkost. Ostaje da se nadamo da će postati praksa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari